Skip to content
cimet u stapicima i med u zdjeli

Evo što se događa ako jedete med i cimet svaki dan

Ljudi koriste med i cimet već stoljećima, a ti proizvodi su popularni u indijskoj i kineskoj tradicionalnoj medicini.

Med nikada neće “zastarjeti”, a cimet je bio toliko vrijedan prije tisuću godina, da ga je samo car mogao dobiti na poklon. Danas svatko ima pristup ovim darovima, a njihove su beneficije znanstveno dokazane. Mješavina meda i cimeta je super ukusan i učinkovit zalogaj.

USPORAVA STARENJE

Slobodni radikali (oksidansi) agresivno oksidiraju tkiva i uništavaju stanice tijela. Što može dovesti do preranog starenja i bolesti. Antioksidansi neutraliziraju slobodne radikale i tako usporavaju proces starenja.

Med sadrži fenole, enzime, flavonoide i organske kiseline, sve snažne antioksidanse. Istraživanja su pokazala da tamniji med, kao što je heljdin med, je bogat izvor tih spojeva.

Cimet sadrži polifenole koji su također snažni antioksidansi. Cimet nadmašuje 26 drugih začina i bilja kroz broj antioksidansa, uključujući i češnjak i origano.

POBOLJŠAVA RAD SRCA

Med i cimet pomažu u prevenciji kardiovaskularnih bolesti, koje su najčešći uzrok smrti u svijetu.

Med povećava protok krvi u srce i tako širi stijenke arterija. Također sadrži antioksidanse koji pomažu spriječiti stvaranje krvnih ugrušaka koji često dovode do srčanog i moždanog udara.

Utvrđeno je da cimet smanjuje “loš” kolesterol (koji čini aterosklerozni plak na stijenkama arterija) i povećati razinu “dobrog” kolesterola u našim tijelima.

Dodajte nekoliko žlica cimeta u staklenku meda i dobro promiješajte. Ovu kombinaciju jedite redovito za doručak uz komad kruha ili keks.

BORI SE S BAKTERIJSKIM INFEKCIJAMA

I med i cimet imaju antibakterijsko djelovanje, tako da možete koristiti ovu kombinaciju ne samo kada imate prehladu, već i za vrijeme zaraznih bolesti, ali i za infekcije bubrega i mokraćnog mjehura.

Med je prirodni antibiotik. Odavno se u starom Egiptu, u pismima starih Sumerana, med koristio za dezinfekciju rana. Sadrži protein defensin-1 i oksidaze glukoze koji uništavaju bakterije.

Cimet ima antibakterijska, protuupalna i antifungalna ljekovita svojstva. Sadrži cimetni aldehid koji hrani i daje mu prepoznatljiv miris i korisne osobine.

POMAŽE U GUBITKU KILOGRAMA

Med i cimet nisu proizvodi za mršavljenje. Međutim, oni mogu pomoći smanjiti težinu brže, ako je vaš cilj imati mršavije tijelo. No pomažu samo u slučaju ako vježbate i pravilno se hranite.

Zamijenite šećer i slastice s medom. Umjerena konzumacija meda će smanjiti broj kalorija u prehrani. Štoviše, rafinirani šećer uzrokuje povišenu razinu glukoze u krvi, a onda iznenadno padne šećer u krvi.

Te promjene u razini glukoze može dovesti do emocionalne nestabilnosti, kao i prekomjernog inzulina.

Cimet smanjuje razinu šećera u krvi i povećava osjetljivost na inzulin koji je odgovoran za metabolizam. Dakle, cimet pomaže da se ubrza metabolizam i pretvori glukozu u energiju, a ne u masti.

Popijte čašu vode s 1 žličicom meda i ½ žlice cimeta, 30 minuta prije doručka ili 30 minuta prije spavanja.

SNIŽAVA RAZINU ŠEĆERA U KRVI

Visoka razina šećera u krvi može uzrokovati mnoge bolesti, a dijabetes je među njima.

Što dokazuje da med može smanjiti razinu glukoze u krvi. Jer samo 17% meda je voda, a ostatak se uglavnom fruktoza i glukoza. Oni se lako apsorbiraju u tijelu i ne uzrokuju šiljke krvnog šećera. Dakle, dijabetičari mogu jesti med.

Cimet također pomaže smanjiti razinu šećera u krvi. To pokazuje studija zdravih dobrovoljaca i dijabetičara. Naravno, cimet nije lijek, ali je učinkovit dodatak prehrani.

Prilikom odabira meda, imajte na umu da se često razrjeđuje sa šećerom, kredom, brašnom i škrobom.

Provjerite jeste li kupili med od pouzdanog prodavatelja ( proizvođača) i uvijek testirajte čistoću. Bolje je koristiti bez filtriranja i nepasteriziran sirovi med.

Kupite cimet štapiće umjesto izmrvljenog cimeta. Ili kupite pravi Cejlon cimet ( Cinnamomum verum).

Med se ne preporučuje djeci ispod dvije godine zbog rizika od dojenačkog botulizma.

Izvor: zdravaisretna

Sidebar