Skip to content

Evropa želi Latinsku Ameriku na strani protiv Putina. Sretno s tim…

Evropa je krenula pridobiti Latinsku Ameriku u pitanju podrške Ukrajini, ali “na njihovu žalost, Latinska Amerika ih ne sluša”.

Diplomatski napori da se dobije podrška za Ukrajinu do sada su uglavnom odbijeni. Sretno s tim, piše Politico pozivajući se na brazilske i čileanske dužnosnike.

Stoga Brazil isključuje bilo kakvo povećanje podrške Kijevu, rekao je brazilski dužnosnik za publikaciju. Također ne namjeravaju uvesti sankcije protiv Ruske Federacije.

“U idealnom svijetu, Britanci bi voljeli da se Brazil pridruži sankcijama. Ali oni su dovoljno pametni da shvate da idealan svijet ne postoji, i da je sve tako kako jest”, rekao je izvor.

Upitan može li Britanija uvjeriti Čile da pruži vojnu pomoć Ukrajini, čileanski dužnosnik je odgovorio da se “to neće dogoditi, nikako…”

Proširena ‘šarm ofanziva’ viših diplomata iz velikih europskih nacija i institucija nastojala je pridobiti neutralno orijentirane latinoameričke nacije za njihovu stvar kao dio šire geopolitičke bitke s Rusijom i Kinom.

Diplomatski napori da se dobije podrška za Ukrajinu do sada su uglavnom odbijeni.

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock će otputovati u Brazil početkom sljedećeg mjeseca kako bi promovirala završne radove na trgovinskom sporazumu EU-a i Latinske Amerike, istovremeno pozivajući Lulu da osudi rusku agresiju i podrži Ukrajinu.

Scholz nije uspio u svom zadatku kada je posjetio Brasíliju u januaru, što je rezultiralo napetom tiskovnom konferencijom na kojoj je brazilski predsjednik rekao da njegova zemlja “nema interesa predati streljivo koje se može koristiti u ratu između Ukrajine i Rusije”.

I Čile i Brazil imaju stotine tenkova Leopard njemačke proizvodnje koji bi mogli otići u Ukrajinu, napominje Politico.