Skip to content

Finci tvrde da psi mogu nanjušiti virus sa 100% sigurnosti

Finska je rasporedila dresirane pse tragače na aerodorom u Helsinkiju kako bi otkrili putnike sa simptomima koronavirusa.

Četiri pasa, različitih rasa, koje je obučilo finsko Udruženje za otkrivanje mirisa, počela su u srijedu da “rade” na aerodromu, u okviru ispitivanja, koje finansira vlada, navodi AP.

Riječ je o četvoromjesečnom ispitivanju alternativne metode za testiranje na koronavirus, koja bi mogla da se pokaže kao isplativiji i lakši način za otkrivanje zaraženih putnika.

Finska se odlučila na ovaj potez nakon što je studija Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Helsinkiju nagovijestila da psi, koji su za to dresirani, mogu da otkriju korona virus sa skoro 100 odsto sigurnosti, prenosi Sky News.

Profesorka sa Univerziteta u Helsinkiju, Ane Hjelm Bjorkman, ocijenila je da je riječ o obećavajućem metodu i poručila da će, ukoliko bude funkcionisano, to biti dobar metod za skrining i u drugim mjestima, prenosi Tanjug.

Kao primjer mjesta na kojima bi obučeni psi mogli da “rade”, navela je bolnice, luke, domove za stare, sportske i kulturne događaje, prenosi USA Today.

Ona je navela da je Finska druga zemlja na svijetu, a prva u Evropi, koja daje psima da nanjuše korona virus.

Sličan program počeo je da se sprovodi na aerodromu u Dubaiju tokom leta.

Putnici koji pristali da se besplatno testiraju u okviru ovog programa u Helsinkiju ne moraju da imaju direktan fizički kontakt sa psom.

Oni treba da se obrišu maramicom, koja se onda stavlja u teglu i daje psu u odvojenoj kabini.

Opširnije u VIDEU: