Skip to content

Fotografije laboratorijskih majmuna s rupama izbušenim u lobanjama radi eksperimentiranja na belgijskom sveučilištu

Aktivisti za prava životinja traže prekid eksperimenata na mozgu majmuna koji se vrše na belgijskom sveučilištu gdje su primatima izbušili rupe u njihovim lobanjama.

Majmunima iz KU Leuven ugrađene su elektrode u mozak i šipke su pričvršćene za glavu cementom, izvještava nizozemska lobistička grupa Animal Rights, prenosi DailyMail.

Aktivisti kažu da će 12 REZUS majmuna biti podvrgnuto testovima, a većina će ih biti uspavana kad dovrše eksperimenti financirani od poreznih obveznika.

 

 

Majmun sa šipkom pričvršćenom na lobanji

Sveučilište kaže da je uporaba životinja neophodna – ukazujući na proboj u istraživanju Alzheimera koji je postignut eksperimentima na majmunima.

Kampanja Jen Hochmuth opisala je upotrebu majmuna kao ‘beskorisne i okrutne eksperimente koji samo služe da zadovolje znatiželju znanstvenika kojima nedostaje suosjećanja’.

Animal Rights kažu da su istraživači profitirali od subvencije flamanskih poreznih obveznika u iznosu od 1,8 milijuna eura za njihove kontroverzne eksperimente.

Pored 12 majmuna u ovom eksperimentu, sveučilište ima još desetine životinja zatvorenih u svojim laboratorijima, tvrde liječnici.

 

Majmun u magnetskoj rezonanci na belgijskom sveučilištu koji kaže da su njegovi eksperimenti na životinjama neophodni i da su doveli do otkrića u istraživanju Alzheimera

‘Eksperimenti s mozgom nanose majmunima veliku patnju’, rekla je skupina pozivajući ljude da potpišu peticiju kojom se pozivaju na oslobađanje majmuna

‘Elektrode se ugrađuju u mozak kroz rupe u njihovim lobanjama. Cement se koristi za pričvršćivanje šipke ili “šešira” na lobanju.

‘Ova šipka služi za fiksiranje glave majmuna tijekom kasnijih mjerenja mozga. Životinje moraju mjesecima prolaziti teške programe obuke i stavljaju se na strogu dijetu s vodom kako bi ih prisilili na suradnju s istraživačima. ‘

KU Leuven na svojoj web stranici kaže da ‘nažalost nema dovoljno dobrih alternativa’ da bi se zamijenile laboratorijske životinje koje se koriste u istraživanju mozga.

‘Određeni postupci mogu se proučavati u epruvetama. Neke se studije mogu provesti na ljudima. U drugim su slučajevima životinje potrebne ‘, tvrdi sveučilište.

Istraživanje “složenih moždanih funkcija” može se provesti samo na određenim vrstama majmuna jer druge životinje nemaju takve funkcije, kažu iz sveučilišta.

Dva majmuna sa šipkama pričvršćenim za lobanje radi pokusa za koje istraživači kažu da se mogu izvoditi samo na životinjama s naprednim mozgom kao što su rezus majmuni

Znanstvenici kažu da su testovi na majmunima potvrdili vezu između Alzheimerove bolesti i drugih problema poput pretilosti, ozljede mozga i tjelesne neaktivnosti.

Alzheimerov lijek koji se trenutno testira na ljudima proglašen je sigurnim jer je prethodno testiran na majmunima, navode iz sveučilišta.

“Za laboratorijske životinje dobro se brine i u njima se smješta u najboljim mogućim okolnostima”, inzistira sveučilište.

‘Samo ako su životinje razvile svoje prirodne sposobnosti, na njima se mogu provesti značajna istraživanja. Majmuni imaju vrlo prostrana domeove unutar sveučilišta, gdje je njihovo prirodno okruženje imitirano što je više moguće. ‘ zaključuju iz sveučilišta.

Rezus majmun često se koristi u laboratorijskim istraživanjima pa je tako 1940. na njegovim crvenim krvnim stanicama otkriven Rh-faktor.

Ipak, pogledajte video:

DailyMail

Sidebar