Skip to content

Francuska će poslati rakete dugog dometa u Ukrajinu – Macron

Francuska će se pridružiti Velikoj Britaniji u opskrbi Ukrajine projektilima dugog dometa, što je potez koji ukrajinskim snagama omogućuje da pogode ruske trupe i zalihe opskrbe duboko iza linija bojišnice, javlja Reuters.

“Francuska će Ukrajini opskrbiti krstareće rakete dugog dometa Storm Shadow/SCALP kako bi pomogla kijevskim snagama da napadnu ciljeve duboko iza ruskih linija”, rekao je predsjednik Emmanuel Macron u utorak, 11. jula.

Macron je po dolasku na samit NATO-a u Vilniusu u Litvaniji odbio da iznese detalje o tome koliko i kojih projektila će biti dato Ukrajini.

“Odlučio sam da povećam isporuke oružja i opreme koja bi omogućila Ukrajincima da imaju kapacitet da udare duboko, uz zadržavanje naše doktrine da dozvolimo Ukrajini da brani svoju teritoriju”, rekao je Makron.

Macron nije rekao koliko će raketa biti poslano, ali pretpostavlja se da Francuska ima arsenal manji od 400, prema DSI-ju za specijaliziranu obrambenu analizu.

Kombinirana kolaž fotografija

Storm Shadow je englesko-francusko oružje s dometom od 250 kilometara, najdalje od bilo kojeg zapadnog oružja isporučenog Ukrajini do sada, a Britanija je već opskrbila Ukrajinu sa ovim raketama.

PROČITAJTE JOŠ: Rusija zarobila najnapredniju evropsku krstareću raketu: Storm Shadow u rukama Moskve