Skip to content

Francuska raspoređuje 45.000 policajaca u borbi protiv nereda

Smrt tinejdžera Nahela M. potaknula je ogorčenost među siromašnim, rasno mješovitim, urbanim zajednicama u Francuskoj zbog opetovanih incidenata policijskog nasilja i optužbi za sustavni rasizam, piše Guardian.

Najmanje 492 zgrade su oštećene, 2000 vozila je izgorjelo, a 3880 požara počelo je širom zemlje u četvrtak navečer jer su uglavnom tinejdžeri pobunjenici ponovo palili zgrade, automobile i autobuse te pljačkali trgovine. Doslovno, kao da je ratna zona.

Francuski ministar unutarnjih poslova, Gérald Darmanin, rekao je da će nadolazeći sati “biti odlučujući” jer nasilje izazvano smrtonosnom policijskom pucnjavom na tinejdžera tijekom prometne blokade u predgrađu Pariza bukti četvrtu noć zaredom.

Darmanin je na televiziji TF1 rekao da će 45.000 policajaca, uključujući specijalne postrojbe, biti raspoređeni širom Francuske u petak navečer, dodajući: “Potpuno legitimni osjećaji ni u kojem slučaju ne mogu opravdati nered i delinkvenciju.”

Rekao je da je više od 900 ljudi uhapšeno u četvrtak navečer, prosječne dobi od 17 godina.

Predsjednik Emmanuel Macron ranije u petak pozvao je roditelje da zadrže tinejdžere kod kuće dok je vlada rekla da razmatra “sve mogućnosti” za obuzdavanje eskalacije nasilja nakon tri uzastopne noći nereda.