Skip to content

G7 povećao financijsku pomoć Ukrajini na 44 milijarde dolara

Čelnici G7 ove su godine povećali financijsku pomoć Ukrajini na 44 milijarde dolara.

• Također su stvorili novu inicijativu opskrbnog lanca i “obećali popuniti regulatorne praznine u bankarskom sektoru”.

To se navodi u izjavi usvojenoj nakon sastanka ministara financija i čelnika središnjih banaka zemalja G7 u Japanu, piše Strana.ua.

“Zajedno s međunarodnom zajednicom, povećali smo naše obveze za proračunsku i gospodarsku potporu Ukrajini za 2023. i početak 2024. na 44 milijarde dolara, što nam je omogućilo da odobrimo program Međunarodnog monetarnog fonda za Ukrajinu u iznosu od 15,6 milijardi dolara za 4 godine”, – stoji u poruci.

Napominje se da ova potpora daje Ukrajini povjerenje i omogućuje vlastima da osiguraju funkcioniranje vlade, nastave s pružanjem osnovnih usluga, izvrše kritične popravke oštećene infrastrukture i stabiliziraju gospodarstvo.

U 2022. Ukrajina je, prema izvještaju Nacionalne Banke Ukrajine iz januara, primila 32,1 milijardu dolara financijske pomoći. 12 milijardi od ovog iznosa dale su Sjedinjene Države, 8 milijardi – Europska unija.

Financijska pomoć – novac za održavanje financijskog sustava zemlje i funkcioniranje države – vodi se odvojeno od vojne i humanitarne pomoći.

Kako je pisala Strana, prema MMF-u, ako rat završi do sredine 2024. godine, potrebe Ukrajine za vanjskim financiranjem iznosit će 115 milijardi dolara.

Potraje li do kraja 2025. potreba će porasti na 140 milijardi dolara.