Skip to content

Gaza ‘doseže tačku s koje nema povratka’

“Dolazimo do tačke s koje nema povratka u Gazi, gdje očigledno nepoštivanje međunarodnog humanitarnog prava ostavlja ožiljke na našoj kolektivnoj savjesti”, upozorava agencija Ujedinjenih naroda za palestinske izbjeglice, UNRWA, javlja Guardian.

“Države moraju pronaći političku volju da okončaju ovu tragediju. Neuspjeh da sada djelujemo i zaustavimo pokolj zauvijek će uprljati naš kredibilitet kao predstavnika međunarodne zajednice i potaknuti beskrajne cikluse nasilja koji će nas na kraju sve progutati, rekao je Philippe Lazzarini glavni povjerenik UNRWA agencije.

Agencija kaže da su 133 njezina radnika ubijena od 7. oktobra, dok je “od početka rata prijavljeno 129 incidenata koji su zahvatili prostorije UNRWA-e, a neke su prostorije pogođene više puta”.

Dodaje se da su “34 instalacije UNRWA-e izravno pogođene, a 57 instalacija pretrpjelo je kolateralnu štetu. UNRWA je također primila izvješća o vojnoj upotrebi svojih objekata u najmanje pet navrata”.

Organizacija kaže da je čak 1,9 miliona ljudi, za koje kaže da čine više od 85% stanovništva Pojasa Gaze, raseljeno – mnogi od njih više puta.

Od 6. decembra, gotovo 1,2 miliona interno raseljenih osoba (IDP) nalazilo se utočište u 151 objektu UNRWA-e u svih pet pokrajina u Pojasu Gaze, uključujući sjever i grad Gazu. Više od milion raseljenih sklonilo se u 94 objekta u područjima Middle, Khan Younis i Rafah.

Među hiljadama ubijenih civila, desetine novinara izgubilo život

Vodeća organizacija koja zastupa novinare širom svijeta izrazila je duboku zabrinutost zbog broja ubijenih novinara diljem svijeta tokom 2023., pri čemu je rat Izraela s Hamasom odgovoran za više takvih smrti nego bilo koji sukob u više od 30 godina, javlja Associated Press (AP).

U svom godišnjem broju smrtnih slučajeva medijskih radnika, Međunarodna federacija novinara kaže da su do sada ove godine ubijena 94, a gotovo 400 drugih je zatvoreno.

Brojka smrtnih slučajeva porasla je u odnosu na 67 u istom razdoblju 2022. — uključujući 12 ubijenih u Ukrajini — i dvostruko više od ukupno 47 zabilježenih za cijelu 2021. Skupina je pozvala na bolju zaštitu medijskih djelatnika, a njihove napadače na pozvan na odgovornost. Njezin predsjednik, Dominique Pradalié, kaže: Imperativ novog globalnog standarda za zaštitu novinara i učinkovitu međunarodnu provedbu nikad nije bio veći.

Grupa kaže da je 68 novinara ubijeno izvještavajući – što je više od jednog dnevno, što čini 72% svih medijskih smrti u svijetu ove godine. Kaže da su veliku većinu njih bili palestinski novinari u Pojasu Gaze, gdje izraelske snage nastavljaju svoju ofanzivu.

Rat u Gazi bio je smrtonosniji za novinare od bilo kojeg pojedinačnog sukoba otkako je IFJ počeo bilježiti novinare ubijene na dužnosti 1990. godine. Grupa dodaje da su smrtni slučajevi bili “razmjera i tempa gubitka života medijskih profesionalaca bez presedana”.