Skip to content

Gaza: SVAKI DAN više od 10 djece izgubi jednu ili obje noge

  • Više od 10 djece dnevno u prosjeku izgubi jednu ili obje noge u Gazi od izbijanja sukoba prije tri mjeseca.

Mnoge amputacije se provode bez anestezije, objavila je u nedjelju dobrotvorna organizacija Save the Children, pozivajući se na statistiku koju su objavili Ujedinjeni narodi.

“Patnja djece u ovom sukobu je nezamisliva, a još više jer je nepotrebna i u potpunosti se može izbjeći”, rekao je Jason Lee, direktor organizacije Save the Children za okupirano palestinsko područje.

“Ubijanje i sakaćenje djece osuđuje se kao teško nasilje nad djecom, a počinitelji moraju odgovarati.”

Lee je rekao da je vidio “liječnike i medicinske sestre potpuno shrvane” kada su djeca dovedena s ranama od eksplozije.

“Utjecaj gledanja djece u tolikoj boli, a neposjedovanja opreme, lijekova za njihovo liječenje ili ublažavanje boli prevelik je čak i za iskusne stručnjake. Čak i u ratnoj zoni, prizori i zvukovi malog djeteta osakaćenog bombama ne mogu biti shvaćeni unutar granica ljudskosti”, rekao je Lee.

U svom se priopćenju dobrotvorna organizacija pozvala na izjave glasnogovornika UNICEF-a Jamesa Eldera, koji je nakon povratka iz Gaze 19. decembra rekao da je oko 1000 djece u Gazi izgubilo jednu ili obje noge od 7. oktobra, jer su bolnice pretrpane djecom i njihovim roditelji koji nose “jezive rane rata”.

Save the Children također se pozvao na izjavu Svjetske zdravstvene organizacije u kojoj je agencija rekla da su mnoge od ovih operacija na djeci u Gazi provedene bez anestetika, budući da se enklava suočava s ozbiljnom nestašicom lijekova i medicinskih potrepština.

Povijest će nam svima suditi

Dobrotvorna organizacija je rekla da djeca imaju gotovo sedam puta veću vjerovatnost da će umrijeti od ozljeda eksplozijom nego odrasli jer su ranjivija i osjetljivija na ozljede.

“Njihove lobanje još uvijek nisu u potpunosti formirane, a njihovi nerazvijeni mišići nude slabiju zaštitu, tako da je veća vjerovatnost da će eksplozija raskomadati organe u njihovom abdomenu, čak i kada nema vidljivih oštećenja”, rekao je Lee.

“Ukoliko međunarodna zajednica ne poduzme mjere kako bi ispunila svoje odgovornosti prema međunarodnom humanitarnom pravu i spriječila najteže zločine od međunarodnog značaja, povijest će nam svima suditi i trebala bi nam suditi”, rekao je Lee.

Samo bi “definitivni prekid vatre” okončao “ubijanje i sakaćenje civila” i omogućio da “očajnički potrebna humanitarna pomoć” stigne u Gazu, uključujući kritične lijekove za ranjenu djecu, dodao je.