Skip to content

General NATO-a: Moramo biti spremni za potencijalne ‘ruske raketne napade na Evropu’

NATO bi trebao biti spreman na izglede ruskih raketnih napada u Evropi u slučaju sveopšteg rata s Rusijom, rekao je general-pukovnik Alexander Sollfrank, komandant NATO-ovog vojnog logističkog centra u jugozapadnoj Njemačkoj, u intervjuu za The Times objavljenom 28. januara.

Sollfrank i drugi NATO generali upozorili su da bi do izravnog vojnog sukoba s Rusijom moglo doći već u sljedeće tri godine. NATO mora da se pripremi za ruske napade na ciljeve širom Evrope, uključujući i Njemačku, ako Kremlj pokrene rat protiv alijanse, upozorili su visoki generali, piše publikacija.

U takvom sukobu Njemačka bi vjerovatno bila ciljana kao središnja “okretnica” NATO-ove logistike u središnjoj Evropi, rekli su.

Sollfrank je rekao da NATO već ima kapacitet za odbranu i vjerovatno odvraćanje potencijalne ruske invazije. Ali s obzirom na trenutni niz NATO snaga diljem kontinenta i nedostatak priprema iza istočnog krila, NATO vojske mogle bi biti prisiljene napraviti “skupe izbore”.

“Bili smo vrlo usredotočeni na istok. Mislim da nam također trebaju kapaciteti straga: sve vrste kapaciteta”, rekao je brigadni general Frank Schmitz.

Još uvijek postoje neka pitanja, poput problema s međusobnom zamjenom opreme i osoblja NATO-a, koja bi mogla spriječiti odgovarajući odgovor, rekao je Sollfrank.

“Mislim da možemo… pokrenuti ovo i smanjiti ili prilagoditi birokraciju ili gdje god je to moguće i potrebno”, dodao je Sollfrank.

Već nekoliko godina čelnici saveza nadaju se da će stvoriti vojni ekvivalent schengenskom području, koji omogućuje uglavnom nesmetana putovanja bez viza između država sudionica. Sada su u toku razgovori o stvaranju niza “vojnih koridora” diljem Evrope, a rezultati bi mogli biti objavljeni prije sljedećeg summita NATO-a u Washingtonu u julu.

Rusiji ne trebaju zemlje NATO-a

S druge strane, Vladimir Putin je i nedavno ponovio da Rusija nema namjeru napadati zemlje NATO-a, opisavši kao “potpunu besmislicu” ranije tvrdnje predsjednika Joea Bidena da Moskva predstavlja prijetnju članicama odbrambenog saveza.

“Zapad je želio podijeliti Rusiju na pet dijelova… Rusija nije namjeravala i ne planira napadati zemlje NATO-a u budućnosti. Rusija nema ni osnove ni interesa – ni geopolitičkog, ni ekonomskog, ni političkog, ni vojnog – boriti se sa zemljama NATO-a. Nemamo međusobnih teritorijalnih zahtjeva prema njima i ne želimo kvariti odnose s njima. Zainteresirani smo za razvoj odnosa. Zašto bi nam bile potrebne te zemlje NATO-a? Ne trebaju nam – nikada ih nismo trebali i ne trebaju nam sada, niti će nam biti potrebne u budućnosti”, kazao je Putin.

“A zašto [Sjedinjene Države] to govore? Da ih potaknu da plate novac, eto zašto”, objasnio je Putin.

“Bio sam naivna osoba vjerujući da Zapad ne želi sukob s Ruskom Federacijom”, rekao je tada ruski predsjednik.

“Bio sam naivan. Reći ću vam potpuno iskreno, kada se osvrnem unazad, uprkos činjenici da sam skoro 20 godina radio u organima bezbjednosti i vanjskoj obavještajnoj službi Sovjetskog Saveza, uprkos činjenici da sam kasnije bio zamjenik gradonačelnika Sankt Peterburga, direktor FSB, sekretar Savjeta bezbjednosti, pa čak i predsjednik Vlade u početnoj fazi, još uvijek sam imao naivnu predstavu da cijeli svijet, a prije svega… takozvani civilizovani svijet shvaća šta se desilo sa Rusijom. Da je ona postala potpuno druga zemlja, da više nema ideološke konfrontacije, što znači da nema osnova za konfrontaciju”, rekao je Putin za televiziju ‘Rusija 1’.

Stvarnost je da Evropi ne treba tako velika država

“Realnost je bila takva, kasnije sam se potpuno uvjerio u to, da su poslije raspada Sovjetskog Saveza (na Zapadu) mislili da treba da budu strpljivi i unište i Rusiju. Tako velika zemlja, sa prilično velikim stanovništvom, Zapadu nije bila potrebna”, objasnio je on.