Skip to content
Vesna

Glumica iz HIT JUGOSLAVENSKE serije snimljena u NARODNOJ KUHINJI

Po društvenim mrežama proširile su se fotografije glumice Vesne Pećanac (74), starijima – poznata i kao Jeka iz Đekne. Vesna je snimljena u pučkoj/narodnoj kuhinji, a prizοr je rastužio mnoge.

Mnogima koji su vidjeli ove slike i ostavljali komentare na društvenim mrežama nije jasno kako je glumica dospjela u ovu egzistencijalnu situaciju. Međutim, ovo je samo neka vrsta raspleta sudbine Vesne Pećanac, svojevremeno jedne od najljepših i najtalentovanijih glumica u Jugoslaviji.

Vesna Pećanac

Vesna Pećanac (74) poznata je po ulogama u serijama i filmovima. Mnogi su je posebno zapazili u filmu ‘Lepota poroka’, ali i u seriji ”Đekna još nije umrΙa, a ka’ će ne znamo”

Vesna Pećanac/Jeka Screenshot YouTube

Krupne crne oči, pogled u daljini i blagi osmijeh i dalje krase. Nikada nije bila previše ambiciozna. U filmovima svog supruga rijetko je igrala, ali nikada nije tražila da igra, još manje je tražila glavne uloge.

Slavnu glumicu Vesnu Pećanac zadesila je teška sudbina te se trenutno hrani u narodnoj kuhinji. Zbog nedavno objavljenih fotografija korisnici društvenih mreža su se zapitali kako se to vlast u Srbiji odnosi prema cijenjenim umjetnicima.

Inače, Vesna Pećanac je udovica reditelja Živka Nikolića. Igrala je uloge u brojnim jugoslavenskim filmovima i serijama. Većinu radnog vijeka provela je kao članica Ateljea 212.

“Redovna korisnica kuhinje Vjerskog dobrotvornog starateljstva. Da li prepoznajete ženu na ovim fotografijama?”, upitala je korisnica Twittera.

“Nekada poznata glumica Vesna Pećanac. Bože, kakva teška sudbina”, jedan je od odgovora.

“Nek neko ubaci u mention ministricu kulture Maju Gojković, možda ona prepozna zašto umjetnici kao Pećanac nemaju pomoć njenog ministarstva. Maji na profilu piše da je idealno mjesto za život pozorište. A glumci prosjače čim odu u penziju i idealno mjesto za život im je narodna kuhinja”, također je jedan od tweetova.

“Kod glumaca, kao i kod pjevača, guraju se podobni, poslušni, kao sekta. Pošteni ne mogu da rade i, nažalost, ovako završavaju… Tuga”, napisao je korisnik Twittera.

Nacionalne umjetničke penzije nisu dodjeljivane sedam godina, a tantijemi od emitovanja filmova i serija još uvijek u Srbiji nisu sređeni na najbolji način, pa tako mnogi umjetnici kao i njihove porodice ne dobijaju ni dinara od stalnog repriziranja njihovih djela. Dok se to ne desi, ovo izmυčeno lice velike glumice je prava slika glumačke profesije nakon penzije i nakon što ih svi zaborave.

Vesna

Prisjetimo se prve serije Đekna:

Sidebar