Skip to content

Gospodarstvo Velike Britanije je toliko loše da će čak zaostajati za ruskim ove godine, predviđa MMF

Gospodarstvo Ujedinjenog Kraljevstva ove će godine biti lošije od bilo koje druge zemlje u razvijenom svijetu, predviđa MMF (Međunarodni monetarni fond).

Međunarodni monetarni fond kaže da rast zemlje koči skromnija državna potrošnja i učinci visokih cijena energije – te da će gospodarstvo čak zaostajati za ruskim 2023.

U najnovijem ažuriranju svojih gospodarskih prognoza, MMF je rekao da očekuje da će se bruto domaći proizvod (BDP) UK-a smanjiti za 0,6% u 2023.

Foto: Sky News

Dodatno poniženje za kancelara i premijera, iako su britanske prognoze smanjene, većina drugih zemalja diljem svijeta vidjela je da su njihove prognoze poboljšane. No, Fond je rekao da će se, iako šire globalno gospodarstvo radi bolje od očekivanog, s inflacijom koja je dosegla vrhunac i ulaganjima početi okretati, gospodarstvo Ujedinjenog Kraljevstva suočiti s padom “što odražava strožu fiskalnu i monetarnu politiku i financijske uvjete te još uvijek visoku maloprodaju energije cijene koje opterećuju kućne proračune.”

U Velikoj Britaniji se ranije predviđao rast od 0,3% ove godine i 0,6% sljedeće godine.

Foto: Sky News

Sada, rekao je Fond, trebao bi očekivati ​​-0,6% ove godine i 0,9% rasta u 2024. godini.

Doista, britanski -0,6% BDP-a je najgori od svih gospodarstava uključenih u najnovije ažurirane prognoze, uključujući Rusiju – za koju se predviđa da će unatoč sankcijama većine Zapada rasti za 0,3%.

Komentari su posebno neugodni za britansko Ministarstvo financija, koje su neki kritizirali zbog njegovih planova da poveća poreze i smanji proračunski deficit u nadolazećim godinama, što će rezultirati povećanjem troškova za poduzeća i kućanstva, čak i dok se nastavljaju boriti s krizom troškova života, piše Sky News.

Downing Street inzistirao je na tome da je britansko gospodarstvo snažno unatoč upozorenju Međunarodnog monetarnog fonda da će britansko gospodarstvo krenuti unazad ove godine i da će proći gore nego sve druge napredne nacije.