Skip to content

“Gospodine Scholz, molim vas, nemojte putovati u Kinu”: Kineski disidenti pozivaju Scholza da ne putuje u Peking

“Gospodine Scholz, molim vas, nemojte putovati u Kinu”: Deseci protivnika kineske vlade zahtijevaju da kancelar u kratkom roku otkaže svoj put u Kinu. Potpisnici se oslanjaju na drastičnu usporedbu.

Ne prestaju kritike kancelara Olafa Scholza (SPD) na račun planiranog putovanja u Kinu. Brojni kineski disidenti sada su zamolili Scholza da ne posjeti tu zemlju.

Kina se “postupno razvija u novu diktaturu nacističkog stila”, navodi se u pismu koje je potpisalo 185 disidenata, a prenosi informativni servis Table.Media, piše njemački Spiegel.

Pisci se predstavljaju kao “skupina kineskih bivših studenata, umjetnika, pisaca, pjesnika i intelektualaca”. Među njima su Liao Yiwu, dobitnik Nagrade za mir njemačkog knjižarstva, i Zhou Fengsuo, koji je bio jedan od glavnih vođa krνaνo ugušenih studentskih prοsvjeda 1989. godine. Kako navodi Table.Media, potpisnici su se objavom doveli u osobnu οpasnost.

»Molim vas, nemojte putovati u Kinu«

“Gospodine Scholz, molim vas, nemojte putovati u Kinu”, apelirali su u pismu kritičari režima. Nakon posljednjeg partijskog kongresa u listopadu, šef države i stranački čelnik Xi Jinping “zlorabio” je moć Komunističke partije Kine i “sada je pravi diktator“.

Potpisnici pisma također kritiziraju brojna kršenja ljudskih praνa i optužuju vodstvo za “genοcid u Xinjiangu, Tibetu i južnoj Mongoliji”. Nedavno je CDU-ov povjerenik za ljudska prava Michael Brand Scholz optužio SPIEGEL da se “poklanja komunistima” koji dijele EU.

Prema procjenama skupina za ljudska prava, stotine tisuća Ujgura i drugih pripadnika manjina poslano je u kampove za preodgoj u pokrajini Xinjiang posljednjih godina. Ujgurski svjetski kongres također je u utorak zatražio od Scholza da otkaže svoj put u Kinu.

Prema organizaciji, posjet Scholza zajedno s poslovnim izaslanstvom pokazuje “da za Njemačku profit i dalje ima prednost nad ljudskim pravima”.

Disidenti su sada također kritizirali krajnje restriktivnu politiku zemlje kao “gΙupu i okrutnu”.

Scholz je u petak u Pekingu na političkim razgovorima. Planirani su sastanci s predsjednikom Xi Jinpingom i premijerom Li Keqiangom.