Skip to content

Gosta u Francuskoj slijedio konobar: Ostavili ste napojnicu od “samo” 500 eura!

Dok novine često pišu o turistima koji ostaju šokirani skupoćom i izdanim računima u lokalima atraktivnih ljetovališta, ovoga puta Evropu je obišla vijest o konobaru koji je nakon večere proganjao gosta tražeći veću napojnicu.

Dogodilo se to u francuskom Saint-Tropezu, na Azurnoj obali, jednom ‘vrlo bogatom Talijanu’ čiji je identitet zasad nepoznat, javlja La Repubblica, prenosi Novi list.

Prema pisanju francuskih lokalnih novina, Talijan je ostavio napojnicu od 500 eura u restoranu u kojem je upravo večerao, ali konobar taj iznos nije smatrao zadovoljavajućim. Stoga je slijedio klijenta te mu se obratio na parkiralištu restorana i pozvao ga da nadoplati još toliko, kako bi napojnica iznosila najmanje hiljadu eura.

Lokalne novine Nice Matin i Var Matin objavile su vijest o tom slučaju te prenijele izjavu francuskog prijatelja anonimnog Talijana.

“Smatrao je da je konobaru velikodušno ostavio napojnicu od 500 eura, no umjesto zahvalnosti naišao je na negodovanje i prijekor. Konobar mu je naime rekao da to nije dovoljno i da bi mu trebao dati hiljadu eura, jer je običaj da napojnica iznosi otprilike 20% ukupnog iznosa računa”, rekao je prijatelj talijanskog gosta.

Francuski restorani zabranjuju ulaz škrtim klijentima

Francuski restorateri dotakli su dno, žale se brojni gosti koji odsjedaju u Saint-Tropezu, piše i britanski Telegraph. Prema pisanju respektabilnog francuskog lista Var-Matin, zaposlenici najskupljih lokala na Azurnoj obali počeli su sastavljati popis redovnih klijenata i njihovih napojnica.

Tim više, govori se da ‘škrti’ klijenti nisu dobrodošli u neke od tih restorana te im je na neki način zabranjen ulaz i teško da će uspjeti rezervirati onaj stol u kutu za kojim voli sjediti Leonardo DiCaprio, uživati u hladu gledajući more, piše britanski Telegraph. Neki od tih klijenata mogli bi biti Britanci, piše britanski list.

U nekim se restoranima dakle vodi arhiva klijenata s podacima o njihovim financijskim mogućnostima i potrošačkim navikama, piše Telegraph. Voditelji takvih restorana također inzistiraju na utvrđenom minimalnom iznosu koji klijent treba potrošiti te izravno zahtijevaju velike napojnice i ne žele rezervirati stol za one koji su se u prošlosti pokazali slabim potrošačima i škrtima kad je o napojnicama riječ.

Gradonačelnica Sylvie Siri potvrdila je da je priča o “forsiranim napojnicama” nažalost istinita, te smatra da je takva praksa ne samo ilegalna već i na rubu organiziranog reketarenja.

Zatražila je stoga da vodeći ljudi ugostiteljskih objekata i hotela na području Saint-Tropeza dođu na sastanak, kako bi se raspravilo o tom problemu, piše Telegraph. Sastanak će se održati tek u septembru.