Skip to content

Gotovo 190 banaka moglo bi slijediti put propasti banke Silicijske doline u SAD-u

Ekonomisti su u pozadini bankrota banke Silicijske doline (SVB) otkrili da je gotovo 190 američkih kreditnih institucija u opasnosti, piše Wall Street Journal.

Banka Silicon Valley propala je nakon što su rastuće stope smanjile vrijednost njezine imovine, a zabrinuti klijenti povukli neosigurane depozite. U novoj studiji, ekonomisti kažu da su identificirali 186 banaka koje bi mogle biti izložene sličnim rizicima, od kojih je mogući rizik od 300 milijardi dolara osiguranih depozita.

U materijalu se kaže da su ekonomisti u studiji objavljenoj u Social Science Research Network izračunali gubitke banaka tijekom Fed-ove kampanje povećanja kamata, a također su ispitali udio financiranja banaka od strane neosiguranih štediša.

U 186 američkih banaka procjenjuju da bi se u slučaju povlačenja sredstava od strane neosiguranih štediša, osigurane štediše mogli suočiti s amortizacijom jer banka neće imati dovoljno sredstava“, navodi se u publikaciji.

U takvom scenariju regulatori će morati intervenirati, pišu novine.

Banka Silicijske doline (SVB) je bankrotirala, a ekonomisti tvrde da veće nepriznate gubitke od onih u SVB ima 10 posto banaka.

Ni SVB nije bila najlošije kapitalizirana banka, s 10 posto banaka s nižom kapitalizacijom od SVB-a. S druge strane, SVB je imao nerazmjeran udio neosiguranog financiranja: samo 1 posto banaka imalo je veću neosiguranu polugu, navode ekonomisti.

Ubrzo nakon SVB propasti, druga velika banka u SAD-u, Signature Bank, propala je. Veličina njezine imovine krajem prošle godine procijenjena je na 110 milijardi dolara.