Skip to content

“Govorili joj da izmišlja”: Liječnici nisu uočili tumor kod tinejdžerice. Ostalo joj nekoliko mjeseci života

BRITANIJA – Petnaestogodišnjoj djevojčici dani su mjeseci života nakon što je njezin tumor pogrešno dijagnosticiran kao stanje psihičke boli, rekla je njezina obitelj.

Djevojčica Olivia Maunder iz Bordona, Hampshire, počela je patiti od bolova u leđima 2020.

Liječnici u bolnici Frimley Park u Surreyju, umjesto tumora, dijagnosticirali su kompleksni regionalni bolni sindrom (CRPS), psihološko stanje, nakon što je na početnom MRI pregledu tumor u zdjelici promašen, rekla je obitelj, piše Daily Mail.

Danas, bolnica kaže da im je jako žao zbog kašnjenja dijagnoze raka.

U izjavi koju su objavili odvjetnici, Olivia je rekla da je bila u “neopisivoj agoniji” nakon pregleda u martu 2021.

Rekla je: “U tri mjeseca kada su mi govorili da sve izmišljam, bol je bila toliko jaka da sam se htjela ubiti. Bila sam u tolikoj agoniji da nisam spavala. Stalno sam vrištala, udarala nogama i leđima kao da sam luda.”

Olivia, koja je tada imala 13 godina, rekla je da nije dobila lijekove jer se smatralo da je bol bila samo u ‘njenom umu’.

Tumor je dijagnosticiran nakon drugog snimanja. Nakon toga, krajem 2022., rečeno joj je da je rak u terminalnoj fazi, bio je toliko opsežan da operacija više nije bila opcija, rekla je obitelj.

Olivijina majka Carol rekla je: Rekli smo liječnicima toliko puta koliko je boli. Vrištala je od boli, ali oni su je pitali ‘jesi li probala aplikaciju za svjesnost? Htjeli su da bude tiha i da ne smeta drugima.

Izvješće o ozbiljnom incidentu otkrilo je značajne propuste u bolničkoj skrbi za Oliviju, rekla je obiteljska odvjetnica.

U izjavi, medicinski direktor bolnice dr. Timothy Ho rekao je: “Jako nam je žao zbog velike nevolje uzrokovane kašnjenjem u dijagnosticiranju Olivijinog tumora i sastali smo se s Olivijom i njezinom obitelji kako bismo podijelili rezultate naše temeljite istrage.

“Posvećeni smo učenju iz istrage i poboljšanju usluga te ćemo podržati Oliviju i njezinu obitelj najbolje što možemo u ovom teškom trenutku.”

Odgovorni trebaju biti pozvani na odgovornost

Obitelj je sada uputila odvjetnike Devonshires Claimsa da pokrenu pravni postupak protiv Frimley Park Hospital Trusta.

Jeanette Van-Cauter, specijalizirana odvjetnica za medicinski nemar iz odvjetničkog društva, rekla je: ‘Olivia je jedna od najhrabrijih mladih ljudi koje sam upoznala, a njezina je priča jedna od najtragičnijih… ovo je neprihvatljivo i vjerujem da oni odgovorni trebaju biti pozvani na odgovornost.’