Skip to content

Grad pod ruskom kontrolom u regiji Herson “gotovo potpuno poplavljen”

• Grad u regiji Herson pod ruskom kontrolom je “gotovo potpuno poplavljen”, rekao je Andrey Alekseenko, čelnik vlade regije Kherson kojeg podržava Rusija, javlja CNN.

“Najteža situacija je sada u Aljoškima [ruski naziv za Oleški]. Grad je gotovo potpuno poplavljen”, rekao je Andrey.

Alekseenko je rekao da su potrebna “specijalna vozila” za evakuaciju ljudi iz Oleškog, a neka od njih su “dovezena s Krima”.

“Problemi s komunikacijom također kompliciraju situaciju ovdje”, dodao je.

Tamo situaciju sa ispranim putevima dodatno komplikuju i šumski požari.

Rekao je da je više od 100 autobusa odvezeno u “obalna područja” u dijelovima regije Kherson pod ruskom kontrolom  kako bi pomogli ljudima da pobjegnu od poplava.

“Pet hiljada mjesta za evakuirane se priprema u sigurnim naseljima”, rekao je.

Velika brana i hidroelektrana u južnoj Ukrajini pod ruskom kontrolom srušile su se rano u utorak, što je izazvalo masovne evakuacije i strah od razaranja velikih razmjera.

Kritična brana Nova Kakhovka premošćuje rijeku Dnipro, glavni plovni put koji prolazi kroz jugoistočnu Ukrajinu, a nizvodno se nalazi više mjesta i gradova, uključujući Kherson.

Građevina visoka 30 metara i duga 3,2 kilometra (2 milje) jedna je od šest brana duž Dnjepra i opskrbljuje vodom veći dio jugoistočne Ukrajine i poluotok Krim.

Također opskrbljuje vodom nuklearnu elektranu Zaporizhzhia, koja se nalazi uzvodno i također je pod kontrolom Rusije.

U utorak je glasnogovornik ukrajinskog južnog zapovjedništva rekao da će rušenje brane “sigurno” utjecati na rad nuklearne elektrane, ali da “nema potrebe sada eskalirati situaciju i donositi najkritičnije zaključke”.

A Međunarodna agencija za atomsku energiju rekla je da “ne postoji neposredan rizik za nuklearnu sigurnost” u tvornici Zaporizhzhia i da njihovi stručnjaci “pomno prate situaciju”.