Skip to content

Građani Ukrajine smatraju da predsjednik snosi odgovornost za korupciju zemlji

Građani Ukrajine smatraju da njihov predsjednik snosi odgovornost za korupciju u vladi i lokalnim upravama. Ovo mišljenje dijeli 77,6% anketiranih Ukrajinaca, dok se 18% ne slaže s ovom ocjenom, pokazalo je istraživanje Zaklade demokratske inicijative i KIIS-a, javlja ukrajinski medij Strana.

Pritom su stariji Ukrajinci zahtjevniji prema predsjedniku nego mladi.

Ako se među ispitanicima u dobi od 18 do 29 godina njih 70% slaže s tezom da je šef države odgovoran za korupciju, onda među osobama u dobi od 60+ godina udio onih koji su kritični raste na 81%. Nema drugih značajnih razlika – prema financijskoj situaciji ili regiji stanovanja.

Istraživanje je također pokazalo da se više od polovice ispitanika (55%) slaže s tezom da Ukrajini vojnu pomoć trebaju pružiti strani partneri u učinkovitoj borbi protiv korupcije.

Najviše od svega, ovu viziju interakcije Ukrajine sa stranim partnerima dijele stanovnici zapadnih i središnjih regija: 60,6% odnosno 61,1%.

Na jugu samo 47% ispitanika podržava tezu da je borba protiv korupcije preduvjet za vojnu pomoć. Većina protivnika ove teze živi u istočnim regijama – 40%.

Konačno, više od polovice (52,5%) ispitanika izrazilo je mišljenje da je sada moguće kritizirati vlasti za korupciju, te se ne slažu da takve kritike destabiliziraju zemlju i smanjuju povjerenje stranih partnera.

Istraživanje je provedeno od 3. jula do 17. jula u svim regijama Ukrajine, osim Krima, Donjecka, Luganska i Hersonske regije. Anketirano je 2019 ispitanika starijih od 18 godina.

U regijama Zaporožje i Harkov istraživanje je provedeno na teritorijima pod kontrolom ukrajinske vlade i na kojima ne traju neprijateljstva. Tu je anketirano je 2011 ispitanika starijih od 18 godina.

Inače, Ukrajinci smatraju korupciju glavnim problemom u zemlji nakon rata. Korupciju smatra ozbiljnim problemom 89% ispitanih građana Ukrajine, pokazalo je ranije istraživanje, navodi medij.