Skip to content

HAARP je najavio program istraživanja polarne svjetlosti. Da li je on zaslužan za crveno nebo nad Evropom?

  • Nebo nad većim dijelom Evrope obasjano je u nedjelju uvečer sve do južne Slovačke, dok su sjevernu svjetlost uočili i promatrači zvijezda širom kontinenta.

Lijepa i pomalo zastrašujuća “Aurora borealis” je pojava specifična za dva magnetna pola Zemlje, Arktik i Antarktik. Polarna svjetlost nastaje kao posljedica solarne aktivnosti i rezultat je sudara nabijenih čestica u solarnom vjetru koji se sudaraju s molekulima u gornjoj atmosferi Zemlje.

No, da li je ono što smo jučer vidjeli prirodna “Aurora borealis” ili vještačka?

Pa, na web stranici programa HAARP Univerziteta Aljaske Fairbanks ranije je objavljeno  saopštenje kojim se javnost obavještava o istraživačkom programu koji će se provoditi između 4. i 7. novembra 2023. godine.

Istraživačka kampanja HAARP će sprovesti “Visokofrekventni aktivni program istraživanja polarne svjetlosti” navodi se na web stranici HAARP-a.

Program aktivnog auroralnog istraživanja visoke frekvencije (HAARP) će od 4. do 7. novembra provesti istraživačku kampanju za proučavanje umjetnog sjaja zraka i radio valova vrlo niske frekvencije/ekstremno niske frekvencije (VLF/ELF).

Primarni ciljevi ove istraživačke kampanje su bolje razumjeti mehanizme u jonosferi koji proizvode optičke emisije, te istražiti mogu li određene vrste valova u jonosferi pojačati VLF/ELF talase.

Iz HAARP-a su obavijestili da će ‘umjetni sjaj zraka’ biti široko vidljiv na nebu iznad Aljaske koji je kreirao Program za aktivno istraživanje aurora visoke frekvencije tokom četvorodnevne istraživačke kampanje koja je počela u subotu.

Naučnici sa Univerziteta Aljaske Fairbanks, Univerziteta Cornell, Univerziteta Kolorado Denver, Univerziteta Floride i Tehnološkog instituta Džordžije će provesti niz eksperimenata na istraživačkom mjestu kojim upravlja UAF.

Eksperimenti će se fokusirati na jonosferu, područje atmosfere između oko 30 i 350 milja (560km) iznad površine Zemlje, navodi se na sajtu.

Naučnici će istraživati ​​mehanizme ionosfere koji uzrokuju optičke emisije. Oni će također pokušati da shvate da li određeni talasi plazme – gas koji je toliko vruć da se elektroni odvajaju od atoma – pojačavaju druge talase veoma niske frekvencije. I istražit će kako sateliti mogu koristiti plazma valove u jonosferi za otkrivanje i izbjegavanje sudara, rečeno je.

HAARP-ov instrument za istraživanje jonosfere je fazni niz od 180 visokofrekventnih antena raspoređenih na 33 hektara. UAF/GI fotografija JR Ancheta.

Frekvencije HAARP prijenosa će varirati, ali će se javljati između 2,8 i 10 megaherca. Stvarni dani i vremena odašiljanja su veoma varijabilni na osnovu jonosferskih i/ili geomagnetnih uslova u realnom vremenu, poručili su.

Program aktivnih auroralnih istraživanja visoke frekvencije (HAARP) je naučni program koji ima za cilj proučavanje svojstava i ponašanja jonosfere.

Istraživačka jedinica HAARP-a prebačena je 08.11.2015. iz zračnih snaga Sjedinjenih Država na Univerzitet Aljaske Fairbanks.

I na kraju isto pitanje, da li smo mi u Evropi vidjeli polarnu svjetlost kao rezultat ovog istraživačkog testiranja?

Ostaje da sačekamo odgovor HAARPA nakon što se testiranje završi, vjerovatno danas.