Skip to content

HAOS U BERLINU: Policija hapsi i prekida prosvjed jer nisu nosili maske i održavali razmak

Policija u Berlinu naredila je prekid prosvjeda protivnika mjera protiv koronavirusa zbog nepridržavanja pravila o nošenju maski i održavanja razmaka.

Nakon što je sud ukinuo zabranu prosvjeda protivnika mjera protiv širenja pandemija koronavirusa što ga je prije nekoliko dana izdao grad Berlin, policija je objavila da će prosvjed biti toleriran jedino ako se sudionici budu pridržavali pravila o razmaku i nošenju zaštitnih maski što međutim nije bio slučaj.

“Pravilo o održavanju razmaka, usprkos višestrukom zahtjevu preko razglasa, nije poštivano”, stoji u priopćenju.

Na ulicama Berlina atmosfera je haotična, sve je više ljudi, bliže se broju od 20.000. Demonstranti divljaju, zbog čega je policija privela nekoliko onih koji su uporno pružali otpor i odbijali da se raziđu.

Na snimcima koje su podijelili korisnici društvenih mreža vidi se kako policija vuče demonstrante po ulicama.

Jedan od korisnika društvenih mreža snimio je video u kojem kaže da policija sada zabranjuje skandiranje i pjevanje himne.

 

Raspoređeno je 3.000 policajaca koji kontrolišu gužve na protestu i poštovanje mjera.

Tražili odlazak Merkel

Prije toga je policija broj sudionika procijenila na oko 18.000. Na prosvjed je pozvala inicijativa “Queerdenken 711” iz Stuttgarta ali i desno-populistička Alternativa za Njemačku (AfD). Prosvjednici su u Berlin počeli stizati od ranog jutra a u koloni su se mogle vidjeti mnogobrojne zastava Rusije, Njemačke ali i zastave Njemačkog carstva.

Prosvjednici su tražili odlazak kancelarke Angele Merkel i ukidanje svih mjera borbe protiv koronavirusa a nosili su i transparente s članovima njemačke vlade u zatvoreničkim odorama.

Za poslijepodne su najavljeni i protuprosvjedi ali je nakon zabrane glavnog okupljanja pred Brandenburškim vratima upitno njihovo održavanje.