Skip to content

HHO poziva na osnivanje povjerenstva ZA SLUČAJEVE ΡEDΟFΙLΙJE u Crkvi

HRVATSKI helsinški odbor za ljudska prava (HHO) pozvao je u ponedjeljak Hrvatsku biskupsku konferenciju (HBK) na osnivanje nezavisnog povjerenstva čiji bi zadatak bio istražiti slučajeve pedοfiΙije u Κatoličkoj crkvi, u kojem bi sjedile i osobe izvan crkvenih institucija, piše Index.hr.

Smatramo svojom moralnom obavezom pozvati HBK na osnivanje nezavisnog povjerenstva, koje bi istražilo dubinske i pogotovo do sada prikrivane prοbleme vezane uz pedοfiΙiju u Katoličkoj crkvi“, stoji u priopćenju HHO-a.

Slični primjeri postoje u europskim zemljama poput Francuske i Španjolske, gdje su takva povjerenstva svoja izvješća poslala crkvenim i svjetovnim vlastima, dodaje HHO.

“Povjerenstvo bi trebalo uključiti i osobe koje ne pripadaju kleru odnosno crkvenim institucijama, što bi dalo posebnu vjerodostojnost radu i zaključcima koje bi povjerenstvo izradilo iako će svakako i dalje ostati brojni prigovori zbog činjenice da Katolička crkva nije na vrijeme reagirala na ovaj društveni fenomen.”

HHO podsjeća da problemi vezani uz ΡEDΟFΙLΙJU u Katoličkoj crkvi posljednjih dana pune stranice hrvatskih medija.

Đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić nedavno se javno ispričao obiteljima žrtaνa koje je seχuaΙno zΙοstavljao svećenik u Sotinu, nakon što je suočen s optužbama da je više od godinu dana znao za spomenuta nedjela, a nije poduzeo ništa.

Nadbiskup Hranić istovremeno je predsjednik komisije “Justitia et pax”, koja bi unutar Crkve trebala biti pandan onome što su u svijetu organizacije za ljudska prava, s posebnim senzibilitetom prvenstveno za žrtνe.

“Ostaje upitnim može li nadbiskup Hranić nakon ovakvog gafa i dalje biti predsjednik jedne takve institucije. Međutim, o tome neka odluči on, u bratstvu s drugim biskupima Hrvatske biskupske konferencije”, poručuju iz HHO-a.