Skip to content

Hrvati se svađaju zbog ljetovanja: Jedva čekam da vi koji pljujete Hrvatsku idete u Albaniju… Očistit ćemo se od takvih.

“Eto što su ti Hrvati….pljuju po svakom tko im kaže istinu u lice, onda je to prοpaganda protiv Hrvatske. Koji vama k nije jasan ljudi? U Hr je sve skuplje nego u cijeloj EU, a plaće mizerija. Preskupa je čak i za Nijemce. I nije to prοpaganda, to je istina, to ste vi Hrvati, šupci koji jedu gονna i šute, i nemaju muda izaći i izboriti se za sebe i svoju djecu pa su vam svi drugi krivi. Albanija je predivna, prirodna ljepota…i jeftina…eto umrite sad od zavisti, imamo najljepšu zemlju na svijetu i najgluplji narod i to bez konkurencije…”, samo je jedan od komentara u popularnoj Facebook grupi “Apartmani Hrvatska“.

Naime, tekst o albanskoj obali i mjestima poput Drača, Ksamila i Sarande koja su samo neka od mjesta koja i ovoga ljeta posjećuju brojni turisti iz svih zemalja Europe, ali i Hrvati, uspoređivao je cijene albanske i hrvatske turističke ponude i fokusirao se na iskustva turista iz susjednih zemalja, ali i centralne Europe, koji tvrde da “ih mahom privlače niske cijene u odnosu na regiju”, piše Jutarnji.hr.

Albanija je postala privlačna Hrvatima zbog pristupačnih cijena i prirodnih ljepota, no to očito ne odgovara brojnim korisnicima Facebooka te iznajmljivačima koji su svoje nezadovoljstvo izrazili u komentarima.

Jedna od najčešćih zamjerki koje gosti pak imaju su cijene na hrvatskoj obali, odnosno, njihovo povećanje u odnosu na prošlu sezonu te uspoređuju koliko je Albanija jeftinija od Jadrana.

– Da ste pretjerali sa cijenama, jeste. To i stranci govore, a ne domaći samo. Pizza obična 13 eura, kebab 8 eura, palačinka 4 eura, kugla sladoleda 2 eura i to sve na ulici. Ako je to normalno, onda je**** i more i sve – piše u jednom od komentara.

“Albanija je super za ljetovanje, ali: Sjeverni dio obale je za srednju i nižu klasu – Durrës, Golem – niže cijene (30-ak eura noć prosječna cijena apartmana, klopa u restoranu za dvoje isto 30-ak eura, 2 ležaljke + suncobran 5-10 eura), ali jug Albanije je skroz druga priča. Cijene smještaja su veće (duplo) kao i cijene same hrane, pića, ležaljki i ostaloga. Što se Ksamila tiče, ovako kao na slici je jedino 6. i 10.mj, tamo je mravinjak, sve mutno od količine ljudi i pijeska i nimalo kako se prikazuje. Vlora, Himarë, Dhermi – Raj na zemlji”, piše turistkinja, te nastavlja:

“No i s tim većim cijenama, i dalje isplativije nego ovdje, a i vidite nešto novo. Ja sam Jadran obišla cijeli, ove god idem opet u Albaniju i mislim da svaka zemlja ima svoje + i -. Što se infrastrukture dolje tiče – nema je. Ceste su katastrofa, autoput – što je to? Smeća ima puno van turističkih mjesta kao i pasa lutalica. Sve u svemu, dobro se raspitati kako ne bi bili razočarani ili možda pak imali predrasude. Divni ugostitelji, svi su jako ljubazni općenito i jako gostoljubivi za razliku od ovdje. Hoteli, beach barovi i ostalo je na nivou na koji mi nećemo jos dugo. Sadržaja ima u skoro svakom lokalu, od koncerata do folklora… Bogata povijest, gradovi pod zastitom UNESCO-a, prekrasne špilje itd… Tko god planira ići mislim da neće požaliti”, zaključila je.

No nekoliko je komentatora stalo u obranu Hrvatske i cijena ugostiteljske ponude.

– Ja jedva čekam da vi koji pljujete po Hrvatskoj idete u Albaniju, Tursku, Grčku, da je nama koji je volimo manja gužva. Zapravo, ima i dobra u ovome. Očistit ćemo se od takvih. Hrvatska je EU i ne može niže od onog tko nije u EU – stoji u jednom komentaru.

Neki od komentatora su primijetili sličnost između odlaska po namirnice u strane zemlje te ove situacije.

– Hrvati oduvijek hrle tamo di je jeftinije, npr. namirnice u Bosni, Srbiji, Mađarskoj… pa Hrvatska još ni propala, a neće ni sada. Ovi što propagiraju protiv Hrvatske ionako ne dolaze na naš Jadran – dodala je jedna korisnica Facebooka.

– U Albaniji možete provesti sedam dana za iznos koji u susjednim zemljama na obali potrošite za tri dana. I to je ono što pravi razliku – dodaju turisti. Napominju da se albanska obala razvija iz godine u godinu te da je orijentirana na turizam i potrebe turista.

Tako je i posjetitelj, koji već osam godina ne živi u Hrvatskoj, odlučio ljetovati sa svojih pet prijatelja stranaca na Jadranu, odlučili su se za otok Krk, ali su na kraju svi ostali razočarani, piše Danas.hr.

“Prva iskustva plaže su bila ravno horor filmu. Vela plaža, Baška, Krk. Cijena nekvalitetnih ležaljki i slamnatog suncobrana koji se raspada i u koji udarite glavom svaki puta kada ustajete je 25 eura i to za par od dvije ležaljke i takozvanog suncobrana. Ali to je bio samo početak tjedna jer smo se šokirali kada smo na isto mjesto došli četiri dana kasnije i to u petak, a isti komplet koštao je 30 eura”.

Turista je primijetio da se nakon slane vode valja i malo isprati od soli

“Može i to jer su tuševi instalirani na plaži, ali samo rade na kovanice od 50 centi i to 30 sekundi! Neki i manje, ovisi kako koji tuš broji sekunde. Ja sam za 50 centi uspio skvasiti malo ruke i ramena”, govori on.

Što ako morate na WC? Ovaj gost otkriva da može. “Ali samo za 50 centi u automat, zatim pritisnete tipku i vrata zazuje kao zatvorske ćelije i onda možete unutra”, iznosi svoje životopisno iskustvo.

A tu je onda i parking i opet cijene…

“Za novce koje smo dali u 6 dana, mogli smo platiti ljetovanje u Grčkoj, vjerojatno. Za dan prosjek je 15 eura. Naravno, sve samo keš, nigdje nema kartica. Postoji aplikacija za mobilni telefon, ali samo za Krk i Bašku jer, ako odete u Punat i platite parking tom aplikacijom, dobit ćete kaznu baš kao i mi jer to je drugo mjesto i oni imaju svoj parking sistem, a to je naravno samo keš novac…”, niže svoje iskustvo s parkingom pa dodaje da su oni tamo vjerojatno odlučili ostati u prošlom stoljeću.

“Sve u svemu, naša grupa sastavljena od grčke, američke, turske i hrvatske nacionalnosti odlučila je da nikada više ne doći u Hrvatsku na ljetovanje, jer za te novce se dobije premium usluga na plaži, besplatne ležaljke uz minimalnu konzumaciju pića i besplatne tuševe negdje dalje u drugoj turističkoj zemlji”.

Za more ipak kaže da “nema govora” – da je stvarno bistro i čisto more, ali da se isto dobije i u drugim državama.

“Hrvatska nikako nije toliko premium i nikada neće ni biti”, navodi razočarani posjetitelj.