Skip to content

HRVATIMA STIŽU POZIVI ZA RATNI RASPORED! Do maja ih dobiva 10 hiljada

Oko desetak hiljada hrvatskih građana, do kraja mjeseca maja mora se javiti u Područne urede za poslove obrane. Naime, na kućne im adrese polako iz MORH-a stižu pozivi za određivanje ratnog rasporeda.

Obzirom na rat koji i dalje bijesni u Ukrajini i sveopće političke turbulencije, sasvim je sigurno da su ovi pozivi kod vojno sposobnih građana Hrvatske izazvali nemir.

Iz MORH-a objašnjavaju kako se radi o redovnim aktivnostima vezanim za pričuvni sastav Oružanih snaga RH: Pozive dobiva oko 10 000 pričuvnika.

“Tokom marta, aprila i maja ove godine bit će pozvano oko deset hiljada razvrstanih pričuvnika”, prenosi Dnevnik.hr odgovor ovog ministarstva.

Razvrstani pričuvnici pozivaju se u Područne urede za poslove obrane kako bi im se priopćio raspored radi popune pričuvnih postrojbi Oružanih snaga RH. Većina pozvanih nalazi se na rasporedu u pričuvnim postrojbama Oružanih snaga Republike Hrvatske, ali im raspored nije mogao biti priopćen tokom 2020., 2021. i 2022. godine zbog CΟVΙD-a”, objasnili su u odgovoru.