Skip to content

Hrvatski državljani optuženi za pokušaj krijumčarenja djece iz Konga dobili jamčevinu

Osam (8) hrvatskih državljana optuženih za pokušaj trgοvine kongoanskom djecom na području Zambije pušteno na slobodu uz jamčevinu do suđenja. Osumnjičenici su u pritvoru od 7. decembra 2022. godine. Odvjetnik Odbora za pravnu pomoć Kelvin Silwimba potvrdio je da su četiri para puštena uz jamčevinu iz popravne ustanove Kansenshi u Ndoli u ponedjeljak poslijepodne nakon što su formalizirali svoj boravak u Zambiji.

FOTO: AP

Oni su pušteni uz jamčevinu do suđenja”, rekao je g. Silwimba u Ndoli u ponedjeljak navečer, prenosi Lusaka Times.

FOTO: Mwebantu

Ranije u ponedjeljak ujutro nastavljeno suđenje nije uspjelo jer glavni sudac u Ndoli Dominic Makalicha nije bio dostupan. Slučaj je od tada odgođen za 6. i 10. februar 2023. radi nastavka suđenja.

FOTO: Mwebantu

Suđenje u ovom slučaju započelo je 12. januara na prekršajnom sudu Ndola s tri svjedoka koji su svjedočili tijekom trosatne sudske rasprave.

USVOJILI DJECU IZ KONGA, A NISU NI PUTOVALI U KONGO

Prva dva svjedoka iz Spree Guest Housea u Ndoli opisala su sudu kako je čovjek identificiran samo kao SBM rezervirao sobe u pansionu u ime Hrvata u decembru 2022.

Ostali su u kolibi samo pet dana i kad sam ih odveo natrag u zračnu luku, svaki je nosio po jedno afričko crno dijete. Kada su stigli nisu imali djecu. Primijetili smo da imaju djecu tek treći dan kada je jedna od domaćica zatekla bebu od godinu i nešto uplakanu – rekla je generalna direktorica Spree Guesthousea Estelle Banda.

Gospođa Banda je rekla da pansion nije imao pojma kada su djeca dovedena u njihove prostorije, piše lokalni medij Mwebantu.

A zamjenica službenika za imigraciju međunarodne zračne luke Simon Mwansa Kapwepwe iz Ndole Mercy Phiri ispričala je da je 7. decembra prošle godine dobila informaciju da se radi o Hrvatima koji planiraju napustiti zemlju preko zračne luke. Rekla je da je par imao četvero djece za koje se sumnjalo da su iz Konga, što je navelo njezin odjel da to tretira kao sumnju na trgοvinu ljudima.

“Nakon dojave, upozorila sam policajce koji su bili na izlaznoj kabini da znaju za Hrvate koji imaju kongoansku djecu i u 11.30 sati sam obaviještena da su isti ljudi na izlaznoj kabini”, rekla je.

FOTO: Mwebantu

Gospođa Phiri rekla je da je nakon pregleda putovnica otkriveno da su Hrvati u zemlju ušli kao obični građani, dok su dobiveni podaci pokazali da su djeca ušla preko granice Sakanya.

Optuženi su također predočili navodne dokumente o posvajanju koji pokazuju da parovi nisu otišli u Kongo, već su bili u Zambiji.

Na pitanje kako su posvojili djecu, a da nisu morali putovati u tu zemlju, rekli su da im je kongoanski odvjetnik pomogao da posvoje djecu.

Osmero osumnjičenih izjasnilo se prošlog utorka da nisu krivi za pokušaj trgοvine četvero djece kongoanskog podrijetla na teritoriju Zambije. Četvero djece o kojima je riječ čuva odjel za socijalnu skrb u ustanovi u Ndoli. Najmlađi od četvero djece ima samo 15 mjeseci.

FOTO: Mwebantu

Podsjetimo, među uhićenima su Damir Magić (44) i njegova supruga Nadica Magić (45), gitarist Hladnog piva Zoran Subošić (52) i njegova supruga Azra Imamović Subošić (41), zaposlenica Ustavnog suda, zagrebački veterinar Ladislav Peršić (42) sa suprugom Aleksandrom (40) te LGBTIQ aktivist i transrοdni vijećnik ‘Možemo’ Noah Kraljević (45) te partnerica Ivona (36).

Zabranjeno posvajanje iz DR Konga?

Američki State Department na svojim stranicama u vezi s međudržavnim posvojenjima iz DR Konga u SAD navodi da posvojenje u ovom trenutku nije zakonski moguće i nastavlja snažno preporučati da se u ovom trenutku ne pokreću nova posvojenja iz DR Konga.

“Zbog prekida posvojenja i kontinuirane obustave izdavanja izlaznih dozvola u slučajevima posvojenja, posvojena djeca nemaju zakonske mogućnosti napuštanja zemlje”, navodi se u obavijesti.

UK, primjerice, savjetuje da se ne posνajaju djeca iz DR Konga, stoji na web stranici vlade, a istaknuto je i da UK ne priznaje posvojenja iz DR Konga jer ta zemlja nije potpisnica Haške konvencije o zaštiti djece.

DR Kongo je 2013. godine uveo moratorij na izlazne vize za djecu koju su usvojili strani roditelji, navodeći kao jedan od razloga strah da bi djeca mogla biti žrtve zlostavljanja ili trgovine.

S druge strane, Reuters je 2015. napisao da su zabrane međudržavnog posvajanja zapravo potaknule crnο tržište trgοvine djecοm.