Skip to content
humanitarna

HUMANITARNA TRAGEDIJA: U Europi je 20 miliona djece u siromaštvu

Siromaštvo maloljetnika u porastu je diljem Europe. Organizacija Save the Children je to obznanila u izvješću koje analizira 14 europskih zemalja, od kojih je devet u Europskoj uniji i pet izvan EU.

Ima djece koja u školu idu praznog želudca, koja spavaju na hladnoći ili zbog deložacije nemaju krevet ili krov. Riječ je o gotovo 20 miliona djece koja odrastaju u siromaštvu u Europi, iako je EU jedna od najbogatijih područja i s najmanje nejednakosti na svijetu. Europski maloljetnici suočeni su s neprihvatljivom razinom siromaštva u gotovo svim europskim zemljama, upozorava Save the Children, prenosi medjugorje-info .

Izvješće je rezultat ispitivanja u 14 zemalja, od kojih 9 u EU i 5 izvan unije. Među zemljama EU – stoji u tekstu – u Njemačkoj, jednoj od najbogatijih zemalja svijeta, svako četvrto dijete odrasta u riziku od siromaštva, dok u Španjolskoj i Rumunjskoj svako treće dijete živi u siromaštvu.

Situacija je još ozbiljnija na zapadnom Balkanu, gdje su stope siromaštva djece u prethodnim godinama već varirale od 49,4% u Albaniji, do 30,6% u Bosni i Hercegovini i 20,7% na Kosovu.

Nejednakosti koje trpe djeca

Organizacija napominje da su najranjivija i najsiromašnija djeca ona rođena u velikim ili jednoroditeljskim obiteljima, djeca migrantskih obitelji, s invaliditetom, pripadnici etničkih manjina, djeca stanovnika u ruralnim ili nepovoljnijim područjima.

Vanredno stanje koje diktira paηdemija – pojasnila je za Vatican News Antonella Inverno, voditeljica politike za djetinjstvo i adolescenciju u Save the Children u Italiji – izazvalo je šok sa socijalne točke gledišta u velikom dijelu svijeta. Postoje, naime, situacije ogromne nejednakosti koje plaćaju i trpe dječaci i djevojčice iz konteksta dramatične oskudice i “koji ne mogu imati perspektivu drugačije budućnosti”. Sada živimo u zemljama – kazala je Winter – u kojima se skoro pa vratio stari način da se kaže da ako si sin radnika možeš biti samo radnik.

Papina poruka

Franjo je u lipnju, u svojoj poruci povodom Svjetskog dana siromaha, koji je obilježen 14. studenog, uputio snažan poziv kršćanima i vladama diljem svijeta da hitno interveniraju kako bi pomogli siromašnima, čiji se broj dramatično povećao zbog paηdemije i sebičnosti.

Nitko se ne spašava sam, ponavlja u razgovoru Antonella Inverno, paηdemija je to pokazala.

Stoga moramo prihvatiti ovaj Papin apel da obnovimo solidarnost unutar zemalja članica i između zemalja članica, s obzirom na migracije, koje će biti sve važnije pitanje u nadolazećim godinama s obzirom na klimatske krize s kojima se suočavamo.

Izvor: medjugorje-info

Sidebar