Skip to content

Huti zahtijevaju da im SAD preda Amerikance odgovorne za ubijanje Jemenaca u Crvenom moru

  • U šokantnom razvoju događaja, jemenski Huti su zahtijevali da Sjedinjene Države predaju Amerikance odgovorne za ubijanje Jemenaca u Crvenom moru, javlja Iran Observer.

Načelnik stožera Jemena izdao je upozorenje, navodeći da će, ako SAD ne udovolji ovom zahtjevu, posljedice biti nezapamćene. Ovaj zahtjev dolazi usred tekućeg sukoba u Jemenu i izazvao je zabrinutost zbog eskalacije napetosti između Hutija i SAD-a.

Šef Vrhovnog političkog vijeća Jemena, Mahdi Al-Mashat, rekao je u subotu da je krv mučenika jemenskih pomorskih snaga otvorila novu bitku s neprijateljskim američkim snagama.

Al-Mashat je također dodao da će Amerikanci platiti cijenu gađajući jemenske pomorske snage, otvarajući sebi “vrata koja neće moći zatvoriti”.

Tačna priroda ovih posljedica nije navedena, ali je jasno da jemenska vlada ovaj zahtjev shvaća vrlo ozbiljno. Ovo upozorenje izaziva zabrinutost zbog moguće eskalacije sukoba i njegovog utjecaja na već ratom razorenu zemlju.

“Brod koji je povezan s izraelskim entitetom neće proći kroz Crveno more, bez obzira na cijenu… Ova bitka nam otvara široke horizonte na nacionalnoj i regionalnoj razini.”, rekao je jemenski zvaničnik.

Naglasio je da se “mir postiže zaustavljanjem svakodnevnih zločina u Gazi, zaustavljanjem cionističke agresije i američkog terorizma koji je podržava”.

Unatoč tome što je Pentagon predstavio više opcija za potencijalne udare unutar Jemena, američki zvaničnici otkrili su, kako citira CNN, da je Bidenova administracija oklijevala eskalirati dalje od “odbrambenih” vojnih akcija i diplomatskih angažmana putem backchannel komunikacije, prema izvješću.

Otkako je “Izrael” započeo svoju agresiju na Gazu, Sjedinjene Države diskretno rade na sprječavanju izbijanja opsežnijeg rata koji uključuje više zemalja. Međutim, suočavanje s ovim izazovom postalo je sve teže, posebno zbog pojačanih napetosti ovog tjedna zbog izraelskog napada na vođu Hamasa u Libanonu i značajnog terοrističkog napada ΙSΙS- a u Iranu.