Skip to content

IΖRΑΕLSKI vοjnici ΤUKU Židοve koji podržavaju Ρalestince (VIDEO)

  • Danas, tokom policijske racije skidanja palestinskih zastava u anticionističkoj židovskoj četvrti Mea Shearim u Jeruzalemu, snimljeno je kako izraelski policajci napadaju stanovnike i obaraju ih na cestu, udaraju ih i šakama po licu.

Policijsko nasilje nad ultraοrtodoksnim Židovima se neprestano nastavlja, cionisti stalno napadaju Židove, to mora prestati, poručuju iz udruge.

Jedini zlοčin ovih Židοva je što stoje uz palestinski narod i što su protiv cionizma.

Ovo je dio šireg obrasca policijskog nasilja nad Židovima koji izražavaju potporu palestinskom narodu.

Izvorno, ultraοrtodoksni (pravoslavni) Židovi (Haredi) su dominantno bili protiv cionizma i stvaranja države Izrael. Po njima je cionizam loš kao i svaki nacionalizam i nije rješenje za Židove. Po Haredima jedinu sigurnost Židovima na zemlji je mogao osigurati židovski mesija. Ipak, nakon stvaranja države Izrael 1948. pojedine skupine unutar Hareda su prihvatile činjenično stanje i odonda podupiru Izrael, ali ne i u Mea Shearimu.

U četvrti Mea Shearim u Jeruzalemu, čiji su stanovnici poznati kao žestoki anticionisti, palestinske zastave redovito vijore s krovova i na ulicama.

Stanovnici ne priznaju vlast države Izrael i jasno daju do znanja da izraelska policija tamo nije dobrodošla. No čini se da se država osjeća ugroženom zbog zastava, pa s vremena na vrijeme policija umaršira na uske ulice susjedstva da ih uklone, kao što možete vidjeti u videu ispod iz jula ove godine.

Treba napomenuti da je religija Židova judaizam. Međutim, to nije tako jednostavno. U suvremenom svijetu postoji pet glavnih područja judaizma: humanističko (najmanje ozbiljno), reformističko, rekonstrukcijsko, konzervativno i pravoslavno.

Pravoslavni Židovi nisu prihvatili cionističku definiciju Židova kao nacije u potrazi za domovinom, i ostali su vjerni drevnoj definiciji Židova.

U maju 1912. oko 200 pravoslavnih vođa iz Njemačke i istočne Evrope sastalo se u njemačkom Kattowitzu ( danas Poljska) kako bi započeli prvi organizirani odgovor pravoslavlja na cionizam. Osnovan je pokret “Agudat Israel”. U Palestini je osnovan ogranak ovog pokreta, kako bi se suprotstavio organiziranoj cionističkoj židovskoj zajednici.  Pokret postoji i danas kao anticionistički pokret u Izraelu i kao lobi drugdje.

Ideolog pokreta bio je Nathan Birnbaum, briljantni intelektualac koji je sarađivao s Theodorom Herzlom u ranim danima političkog cionizma. On je skovao termin “cionizam”, a zatim se uvjerio da je sekularna definicija Židova kao nacije neadekvatna, da će sekularizacija dovesti do nestanka jevrejskog naroda.

Pravoslavlje je moralo zauzeti čvrst stav protiv cionizma, u obliku političke organizacije. Agudat Israel je bio orijentisan na dijasporu, a njegov centar između dva svjetska rata bio je u Poljskoj, gdje su oko jedne trećine poljskih Židova bile njegove pristalice. Organizacija je birala predstavnike u poljskom parlamentu 1930-ih, a njeni delegati su se pojavljivali pred međunarodnim tijelima, uključujući Ligu naroda i Ujedinjene nacije.

Istorijski gledano, Agudat Israel se protivio ideji židovske države, ali Holokaust je lišio veći dio biračkog tijela u istočnoj Evropi, ostavljajući ih u manjini, spremnima da prihvate stvarnost “cionističkog uspjeha”.

Pravoslavni Židovi su danas, i bili su najmanje četiri generacije, manjina među Židovima širom svijeta, i manjina među Izraelcima. Ova situacija se nije promijenila i nije vjerovatno da će se promijeniti u budućnosti.

Pravoslavni geto u Izraelu, koji sada predstavlja većinu u ovoj manjini, ostaje geto, ali je srećan što je upravo to.