Skip to content

IΖRAΕL JE UΝIŠTIO NAJMANJE 16 GROBLJA U GΑΖI (Video)

Izraelska vojska oskrnavila je najmanje 16 groblja u svojoj kopnenoj ofanzivi u Gazi, otkrila je istraga CNN-a, ostavivši nadgrobne spomenike uništene, zemlju izokrenutu i, u nekim slučajevima, tijela ‘otkrivena’.

U Khan Younisu, južnom dijelu Gaze, gdje su borbe eskalirale posljednjih dana, izraelske snage uništile su groblje, uklanjajući tijela u, kako su Izraelske obrambene snage rekle za CNN, dio potrage za ostacima talaca koje je uzeo Hamas.

CNN je pregledao satelitske snimke i snimke društvenih medija koji pokazuju uništavanje groblja — i svjedočio tome iz prve ruke dok je putovao s IDF-om u konvoju. Zajedno, dokazi otkrivaju sustavnu praksu.

Namjerno uništavanje vjerskih objekata, kao što su groblja, krši međunarodno pravo, osim pod uskim okolnostima koje se odnose na to da to mjesto postane vojni cilj, a pravni stručnjaci rekli su za CNN da bi djela Izraela mogla predstavljati ratne zločine.

Glasnogovornik IDF-a nije mogao objasniti uništenje 16 groblja za koje je CNN dao koordinate, ali je rekao da vojska ponekad “nema drugog izbora” nego gađati groblja za koja tvrdi da ih Hamas koristi u vojne svrhe. IDF je rekao da je spašavanje talaca i pronalaženje i vraćanje njihovih tijela jedna od ključnih misija u Gazi, zbog čega su tijela uklonjena iz nekih grobnica.

Ali u drugim slučajevima, čini se da je izraelska vojska koristila groblja kao vojne ispostave. CNN-ova analiza satelitskih snimaka i videa pokazala je da su izraelski buldožeri pretvorili više groblja u odlagališta, ravnajući velike pojaseve i podižući bedeme kako bi učvrstili svoje položaje.

U četvrti Shajaiya u gradu Gazi, izraelska vojna vozila mogla su se vidjeti na mjestu gdje je nekoć stajalo groblje. Središnji dio groblja Šajaija očišćen je prije rata, javljaju lokalni mediji. Ali satelitske slike pokazale su da su drugi dijelovi nedavno srušeni buldožerima i da je prisutnost IDF-a vidljiva od 10. decembra.

Slična scena razaranja bila je vidljiva na groblju Bani Suheila, istočno od Khan Younisa, gdje su satelitske snimke otkrile namjerno i progresivno uništavanje groblja buldožerima i stvaranje obrambenih utvrda tijekom najmanje dva tjedna krajem prosinca i početkom siječnja.

Na groblju Al Falouja u četvrti Jabalya, sjeverno od grada Gaze, groblju Al-Tuffah, istočno od grada Gaze, i groblju u četvrti Sheikh Ijlin u gradu Gazi, uništeni nadgrobni spomenici i teški tragovi gazišta upućivali su na vozila teško oklopnih vozila ili tenkova nad grobovima.

Oklopni transporter koji je prošlog tjedna prevozio ekipu CNN-a prošao je izravno kroz groblje New Bureij u Al-Bureiju, palestinskom izbjegličkom kampu u središnjoj Gazi. Grobovi su bili vidljivi s obje strane novoizgrađene zemljane ceste.