Skip to content

IΖRAEL: Presretnuto je 99% od oko 300 projektila koje je Iran lansirao na Izrael

Glasnogovornik IDF-a kontraadmiral Daniel Hagari kaže da je 99% od više od 300 projektila koje je Iran ispalio na Izrael tokom noći presrela protuzračna odbrana.

Kaže da je Iran lansirao 170 dronova na Izrael, a niti jedan nije ušao u izraelski zračni prostor. Sve su ih srušili Izrael i njegovi saveznici izvan granica zemlje.

Lansirano je još 30 krstarećih projektila, a niti jedan nije ušao u izraelski zračni prostor, kaže. Prema Hagariju, njih 25 oborile su izraelske zračne snage.

Osim toga, Hagari kaže da je Iran ispalio 120 balističkih projektila na Izrael. Mnoge od njih oborio je sustav protuzračne obrane dugog dometa Arrow, iako su neke od raketa uspjele zaobići izraelsku obranu, pogodivši zračnu bazu Nevatim u južnom Izraelu.

“Ovo je vrlo značajno strateško postignuće”, rekao je u jutarnjoj izjavi za medije.

Sinoć je to izgledalo ovako:

Hagari kaže da je manja šteta prouzročena infrastrukturi u Nevatimu, ali zračna baza radi kao i obično.

“Iran je mislio da će moći paralizirati bazu i time oštetiti naše zračne sposobnosti, ali nije uspio. Avioni Zračnih snaga nastavljaju polijetati i slijetati iz baze, te odlaze u napadne i obrambene misije, uključujući avione Adir (F-35) koji se sada vraćaju iz misije obrane baze i uskoro ćete ih vidjeti kako slijeću”, kaže on.

Uz to, kaže on, nekoliko bespilotnih letjelica i projektila lansirano je iz Iraka i Jemena usred napada, iako nijedan nije ušao u izraelski zračni prostor.

Stručnjak za odbranu i sigurnost Alex Gatopoulos, rekao jeza Al Jazeeru da je samo Izraelska zračna baza, na primjer, pogođena je s najmanje 15 projektila.

SAD, Britanija i Jordan pomagali u obaranju projektila

Glavni izraelski vojni glasnogovornik kaže da je Francuska bila među zemljama uključenim u odbranu od iranskog napada na Izrael preko noći.

“Francuska ima vrlo dobru tehnologiju, mlažnjake, radar – i znam da su pridonosili patroliranju zračnim prostorom”, kaže kontraadmiral Daniel Hagari, dodajući da nema tačne pojedinosti o tome jesu li francuski avioni oborili bilo koju od raketa koje je lansirao Iran.

Izraelski zvaničnici rekli su ranije jutros da su Sjedinjene Države, Britanija i Jordan također pomogli presresti masivni baraž bespilotnih letjelica koje je Iran tijekom noći ispalio na Izrael.

Iran ponovo upozorava i udarom na američke baze

Iran upozorava Izrael na veći napad na njegov teritorij ako uzvrati na napad Teherana, dodajući da je Washington upozoren da ne podržava izraelsku vojnu akciju.

“Naš odgovor bit će mnogo veći od večerašnje vojne akcije ako Izrael uzvrati Iranu”, rekao je načelnik stožera oružanih snaga general-bojnik Mohammad Bagheri državnoj TV, dodajući da je Teheran upozorio Washington da bi bilo kakva podrška izraelskoj odmazdi rezultirala napadom na američke baze.

Foto: Izraelske zračne snage Facebook

O mogućem izraelskom odgovoru bit će riječi na današnjoj sjednici ratne vlade koja je zakazana za 15 sati.