Skip to content

I Slovačka obustavlja uvoz žitarica iz Ukrajine

Slovačka će privremeno zaustaviti uvoz žitarica i drugih odabranih proizvoda iz Ukrajine, rekao je u ponedjeljak glasnogovornik vlade, prenosi Reuters.

Odluka, o kojoj će se raspravljati na sastanku kasnije u ponedjeljak, slijedi slične korake Poljske i Mađarske.

U odvojenom razvoju događaja, izaslanici zemalja članica EU-a u Bruxellesu raspravljat će o potezu Poljske i Mađarske, rekao je u ponedjeljak jedan visoki dužnosnik.

Dužnosnik, koji je razgovarao s Reutersom pod uvjetom anonimnosti, rekao je da niske globalne cijene i potražnja znače da žito ostaje u bloku umjesto da se prodaje dalje.

‘Očekujemo da će Poljska i Mađarska ponuditi neka objašnjenja, a također će reagirati i Europska komisija’, rekao je dužnosnik, dodajući da je to pitanje pokrenuto na zadnjem summitu nacionalnih čelnika EU-a, uključujući Slovačku i Rumunjsku.

‘Postoji problem i očekujemo da Komisija izađe s prijedlogom o tome. Vidjet ćemo što možemo učiniti u nadolazećim tjednima i mjesecima.’

Podsjetimo, Europska komisija odbacila je zabrane koje su uvele Poljska i Mađarska na uvoz ukrajinskog žita.

Komisija je rekla da nije na pojedinačnim državama članicama da donose trgovinsku politiku.

Iako je Komisija rekla da se jednostrani potezi neće tolerirati, još nije precizirala koje će mjere poduzeti protiv Poljske i Mađarske, a kako je krenulo i protiv Slovačke.

Poljska i Mađarska najavile su potez u subotu. Odluka je uslijedila nakon pritužbi lokalnih poljoprivrednika koji su rekli da su potkopani zbog jeftinijeg ukrajinskog žita koje je preplavilo njihova tržišta.