Skip to content

I žene imaju krizu godina: Istraživanja pokazuju u kojim godinama su najsklonije preljubi

Istraživanje britanskog portala za pronalaženje partnera s više od milion korisnika, otkrilo je koje su to godine, odnosno u kojoj su dobi žene najviše sklone nevjeri.

Ilustracija

Kriza srednjih godina nije samo za muškarce. Žene takođe prolaze kroz ovaj period zbog čega često u braku odluče promijeniti svoj način života ili pronaći još nekog sa strane. Nauka je odlučila proučiti pitanje zašto žene varaju i šta ih na to potiče.

Prema istraživanju vanbračnih veza koje je izvodila web stranica za sastanke Victoria Milan, čini se da postoji određeno doba kada će žene vjerovatno imati aferu. Možda ćete pomisliti da je to u periodu mladosti i da su u pitanju dvadesete godine, ali…

Istraživanje pokazuje da to rade žene stare otprilike 37 godina. Prema nalazima studije, prosječna starost žena spremnih na preljub je 36,6 godina, odnosno otprilike sedam godina nakon udaje, s obzirom na to da je prosječna starost braka 29 godina.

Studija je takođe pružila konkretnije rezultate, na primjer: Amerikanke se mijenjaju oko 8,5 godina nakon udaje, a žene iz Irske se mijenjaju poslije tri i po godine braka. Osnivač studije objasnio je mogući razlog zašto su udate žene u ovom dobu sklonije prevari:

„Velika je vjerovatnoća da u tim godinama suprug ne obraća pažnju na njih i ne ukazuje im poštovanje koje zaslužuju. Vjerovatno još uvijek vole svoje partnere, ali iskra i strast su iščeznuli i žele ih povratiti… Bez obzira na razlog, afera sa strane može pomoći udanim ženama da vrate izgubljenu senzualnost i strast.

Ilustracija

To su univerzalne potrebe, a težnja za ljubavnim užitkom je ono čemu teže milijarde ljudi, bez obzira na to koliko su različiti i u kojem dobu žive. ”

Brojke govore da je prevara sastavni dio 20 do 25 posto brakova, a muškarci i žene varaju – podjednako. Žene će to napraviti ako ne osjećaju bliskost, a muškarci zbog želje…

“Naše istraživanje pokazalo je da neki ljudi varaju kako bi pridobili partnerovu pažnju. Ako je partner radoholičar ili ne dobivaju od njega dovoljno pažnje, biti uhvaćen s drugom osobom njihov je način na koji žele reći ‘Hej, ako me voliš, posveti mi pažnju!’, Osvetnička preljuba takođe je česta. Ako ste u prošlosti prevarili partnera ili ga povredili nečim drugim, postoji opasnost da će se druga strana želeti osvetiti i vratiti istom merom”, kažu sa portala za pronalaženje partnera.

Ilustracija

Stranica “IllicitEncounters.com” ponudila je i 5 najčešćih razloga nevjere:

1. Nedostatak uzbuđenja u krevetu (76 posto),

2. Stvorila se prilika (54 posto),

3. Osjećaj dosade u vezi (46 posto),

4. Ponovno uspostavljenje kontakta sa starom ljubavi na društvenim mrežama (28 posto),

5. Želja za promjenom (22 posto).

Sidebar