Skip to content

IDF je iza sebe ostavio ‘pustoš i potpuno uništenje’ nakon što se povukao iz bolnice al-Shifa u Gazi

Danas smo svjedoci potpunog izraelskog uništenja najvažnije specijalne bolnice sa 700 kreveta u Gazi, medicinskog kompleksa Al Shifa. Osnovana je prije 78 godina za vrijeme britanskog mandata, ime Shifa znači ‘Kuća iscjeljivanja’; sada pretvorena u ‘Kuću smrti’, potpuno uništena u ruševine i pretvorena u groblje pacijenata, medicinskog osoblja, rodbine i izbjeglica.

Izraelske snage povukle su se iz bolnice al-Shifa u gradu Gazi nakon dvotjedne operacije, saopštila je u ponedjeljak izraelska vojska, ostavivši iza sebe pustoš uništenih zgrada i, prema ministarstvu zdravstva Gaze, desetke tijela.

Snimke koje su kružile društvenim mrežama – a Guardian ih još nije potvrdio – pokazuju tijela mrtvih Palestinaca, neka prekrivena prljavim pokrivačima, razbacana po zemlji.

Pokazalo je da je tlo jako preorano, a brojne zgrade izvan objekta sravnjene ili spaljene. Stanovnici su opisali prizore “potpunog uništenja” na mjestu, rekavši da su izraelske trupe tamo “uništile svaki smisao života”.

Videosnimke koje kruže internetom prikazuju teško oštećene i pougljenjene zgrade, brda zemlje koju su uzburkali buldožeri i pacijente na nosilima u zamračenim hodnicima.

Stanovnik, Yahia Abu Auf , rekao je da još uvijek ima pacijenata, medicinskih radnika i raseljenih osoba koji su se sklonili unutar medicinskog kompleksa nakon što je nekoliko pacijenata odvedeno u obližnju bolnicu Ahli.

Rekao je da su vojni buldožeri preorali improvizirano groblje u Shifinom dvorištu.

“Situacija je neopisiva”, rekao je.

Izraelska vojska je rekla da je ubila i zarobila, kako kažu, stotine naoružanih napadača u sukobima u području bolnice, te zaplijenila oružje i obavještajne dokumente.

Broj smrtnih slučajeva u Gazi dosegnuo je 32.845, kaže ministarstvo zdravstva

Najmanje 32.845 Palestinaca ubijeno je, a 75.392 ranjeno u izraelskim napadima na Gazu od 7. oktobra, objavilo je ministarstvo zdravstva Gaze u priopćenju objavljenom u ponedjeljak. U posljednja 24 sata ubijena su 63 Palestinca, a 94 su ranjena, dodaje se u saopštenju ministarstva.

Većina žrtava bile su žene i djeca, saopštilo je ministarstvo zdravstva, a još hiljade tijela vjerovatno neće biti prebrojano jer su ispod ruševina širom Gaze.

Zatvaranje Al Jazeere

U međuvremenu, izraelski remijer Benjamin Netanyahu poziva Knesset da večeras usvoji takozvani zakon o Al Jazeeri, dajući njegovoj vladi ovlasti da zatvori strane medijske mreže.

U priopćenju, Netanyahuova stranka Likud kaže da je premijer razgovarao s koalicijskim Ofirom Katzom kako bi ga zamolio da osigura prolazak zakona kroz drugo i treće čitanje danas.

Netanyahu je obećao da će “odmah djelovati na zatvaranje Al Jazeere” nakon usvajanja zakona.