Skip to content

IDF vojnici vezali ozlijeđenog Palestinca za haubu na okupiranoj Zapadnoj obali

IDF kaže da su vojnici koji su jutros vezali ranjenog Palestinca za haubu vojnog vozila na sjevernoj Zapadnoj obali djelovali protivno vojnim protokolima, piše The Times of Israel.

Vojnici su djelovali u području Wadi Burqin, u blizini grada Jenina, kako bi uhvatili tražene Palestince. Usred operacije, IDF kaže da su trupe uzvratile vatru na naoružane osobe koje su pucale na vojnike. Jedan od osumnjičenih napadača je upucan i uhvaćen te je odveden s područja dok je bio vezan za haubu vozila, navodi publikacija.

IDF je u odgovoru na upit o tom pitanju rekao da su postupci vojnika bili “u suprotnosti s naredbama i procedurama”.

“Ponašanje koje se vidi na videu nije u skladu s IDF-ovim zapovijedima i onim što se očekuje od njegovih vojnika”, kazala je vojska.

Dodaje se da se “incident istražuje i da će se prema njemu postupati”.

  • Ranjeni Palestinac predan je Crvenom polumjesecu na liječenje.

Videozapisi prikazuju ozlijeđenog Palestinca privezanog za haubu izraelskog oklopnog vozila u Jeninu, što izaziva zabrinutost zbog upotrebe živih štitova

“Čini se da nema drugog logičnog objašnjenja vezati čovjeka koji je vidno ozlijeđen i u bolovima za haubu oklopnog vozila dok se kreće kroz Jenin nakon što su opkolili najmanje dvije kuće, pretražili ih i priveli niz ljudi. Ta šokantna slika Jeepa… je nešto što se ponavlja nekoliko puta na Zapadnoj obali i to je ono što organizacije za ljudska prava nazivaju korištenjem ljudskih štitova. To je učinjeno u nekoliko navrata”, kazala je Nour Odeh, javljajući iz Ramallaha.

Situacija na Zapadnoj obali brzo se pogoršava iz dana u dan. Sa Zapadne obale stižu izvještaji o nasilnim napadima doseljenika, racijama i pljačkama. I sada u izbjegličkim kampovima ima posebno gladnih jer je sve pod opsadom.

Ipak, situacija na Zapadnoj obali ne prikazuje se u mnogim dnevnim izvještajima medija.

  • Godinama se uništavaju palestinski domovi, a u toku je i uništavanje cesta u Jeninu na okupiranoj Zapadnoj obali…

Od 7. oktobra najmanje 552 Palestinca je ubijeno, a više od 5200 ranjeno u napadima izraelskih snaga i doseljenika širom okupirane Zapadne obale.

Uz to, izraelske snage su u istom razdoblju izvršile najmanje 9300 hapšenja.