Skip to content

“IDU OPΑSΝIM PUTEM”: Kina upοzοrava SAD, Britaniju i Australiju

U ponedjeljak je američki predsjednik Joe Biden najavio svoju namjeru da Australiji proda 5 podmornica na nuklearni pogon, nakon sastanka s britanskim i australskim premijerima u pomorskoj bazi u San Diegu u Kaliforniji.

Ovaj potez dio je šireg saveza “AUKUS”, koji ima za cilj jačanje prisutnosti SAD-a, Britanije i Australije u Indo-Pacifiku – uglavnom kako bi se suprotstavio usponu Kine u regiji, piše POLITICO.

“Sjedinjene Države, Ujedinjeno Kraljevstvo i Australija otišle su dalje krivim i οpasnim putem zbog vlastitih geopolitičkih interesa i potpuno ignorirajući zabrinutost međunarodne zajednice, svojim sporazumom o nuklearnim podmornicama”, rekao je u utorak glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova.

Kina je više puta naglasila da je uspostava takozvanog “tripartitnog sigurnosnog partnerstva” Sjedinjenih Država, Britanije i Australije za promicanje suradnje u nuklearnim podmornicama i drugim vrhunskim vojnim tehnologijama tipičan hladnoratovski mentalitet, koji će samo potiču utrku u naoružanju, potkopavaju međunarodni sustav nuklearnog neširenja i štete regiji, miru i stabilnosti. Miroljubive zemlje izrazile su ozbiljnu zabrinutost i čvrsto se protive ovome“, rekao je Wang Wenbin na brifingu za novinare.

Tvrdnje triju zemalja o ‘neširenju nuklearnog naoružanja’ su čista οbmana, kaže Wang.

Suradnja SAD-a, Ujedinjenog Kraljevstva i Australije na nuklearnim podmornicama uključuje prijenos velikih količina visoko obogaćenog urana za oružje iz država koje posjeduju nuklearno oružje u države koje nemaju nuklearno oružje, što predstavlja ozbiljan rizik od nuklearne proliferacije i krši cilj i svrhu Ugovor o neširenju nuklearnog oružja”, podsjetio je Wang.

Tvrdnje triju zemalja da će se pridržavati najviših standarda neširenja nuklearnog naoružanja čista su obmana, jer zapravo tjeraju Tajništvo IAEA-e na dogovore o izuzeću od mjera zaštite i nadzora, čime se ozbiljno narušava autoritet agencije. Kina se tome odlučno protivi“, ustvrdio je Wang.

“Relevantna pitanja zaštite i nadzora uključuju interese svih država članica agencije. Sjedinjene Države, Britanija i Australija ne bi trebale provoditi suradnju na nuklearnim podmornicama, a tajništvo agencije ne bi trebalo pregovarati i potpisivati ​​zaštitne aranžmane s tri zemlje bez ovlaštenja.

Kina poziva tri zemlje da poslušaju glas međunarodne zajednice i regionalnih zemalja, napuste zastarjeli hladnoratovski mentalitet nulte sume i uske geopolitičke koncepte, iskreno ispune svoje međunarodne obveze i suzdrže se od činjenja stvari koje podrivaju regionalni i svjetski mir i stabilnost”, zaključio je Wang.