Skip to content
Sadio Mane nagrada

IGRAO BOS i nije išao školu: Sada je najbolji igrač AFRIČKE lige

Sadio Mane, 27-godišnji igrač Liverpoola i reprezentativac Senegala, na svečanoj večeri u Egiptu proglašen je najboljim afričkim nogometašem za 2019. godinu nakon što je s klubom osvojio Ligu prvaka.

“Za mene je ovo veliki dan .. Ne znam šta da kažem, ali volio bih se zahvaliti svim ljudima iz Senegala. Oni su cijelo vrijeme bili sa mnom i motivirali me da budem nabolji.”

“Također se zahvaljujem ljudima iz mog sela. Došao sam iz daleka, Bambali je vrlo malo selo i siguran sam da me gledaju na televiziji,” poručio je Mane nakon što je primio nagradu i postao tek drugim Senegalcem koji ju je osvojio.

Sadio Mane fudbaler

Njegov put do uspjeha nimalo nije bio lagan. Sadio Mane, rođen je 10. aprila 1992. godine u Sedhiou, Senegal.

Odrastao u malenom selu Bambali, duboko na jugu Senegala. Živio je sa svojim ujakom jer su njegovi roditelji imali puno djece i jedva su sastavljali kraj s krajem.

Djeca igrajufudbal

“Moji roditelji nisu imali novca da me pošalju u školu, svakog jutra i večeri sam igrao nogomet s mojim prijateljima na ulicama, kao dječak samo sam razmišljao o Premier ligi,” prisjeća se Mane.

Najveća inspiracija za Sadio Mane da postane nogometaš je došla nakon sjajne prezentacije njegove zemlje na svjetskom prvenstvu u Japanu i Koreji 2002. godine.

Mane je tada imao 10 godina i bio je oduševljen kada je Senegal u prvoj utakmici mundijala nadigrao svjetske prvake Francusku 1:0. Od tada su Mane i njegovi prijatelji počeli ozbiljno razmišljati o fudbalu.

Djeca  fudbal

“Ja i moji prijatelji započeli smo turnir u selu, odlučio sam da budem najbolji i da pobjedim u svakom natjecanju. Ali moji roditelji nisu ozbiljno shvatali moju ljubav prema fudbalu, imali su druge planove za mene,” prisjeća se Sadio.

Ipak, nakon što su vidjeli da u njegovom srcu postoji samo fudbal, njegovi roditelji i ujak, prodali su sve usjeve s farmi da bi ga poslali u Dakar, s ciljem da se priključi najpopularnijem fudbalskom klubu u Dakaru.

“Moj ujak mi je bio najveća podrška, ali nije bio jedini, gotovo čitavo moje selo je prikupilo novac i pridonijelo mom putu u Dakar,” izjavio je Mane.

djeca nogomet

“Nakon dolaska u Dakar, slijedeći dan sam otišao u klub na isprobavanje, bilo je mnogo dječaka koji su došli na testiranje za ulazak u fudbalski tim.”

– Nikad to neću zaboraviti, a sada mi je to smiješno, ali kada sam došao na probu, tamo je bio trener koji me gledao kao da sam na krivom mjestu. Upitao me: “Jeste li ovdje za test?” Odgovorio sam da jesam. Pitao me: “S tim čizmama, kako možete igrati u njima?”
Bile su dotrajale.

– Rekao sam mu da sam došao u najboljem što sam imao, da sam želio samo da igram – pokazati se.

– Kad sam stigao na teren, mogao sam vidjeti iznenađenje na njegovom licu. Došao je k meni i rekao: “Odmah vas uzimam, igrat ćete u mom timu, nakon toga otišao sam na akademiju lokalnog tima, prisjeća se Mane.

Sadio Mane i fudbaleri

Njegova ekspanzija kao igrača desila se kad su ga na jednom turniru zapazili skauti iz Francuske. Uočili su njegov talenat i odveli ga u akademiju Fudbalskog kluba Metz. Profesionalni fudbal počeo je igrati s 15 godina.

Međutim, nakon sjajnih igara Manea kupuje Red Bull Salzburg, koji ima najbolju akademiju u Evropi za razvoj mladih fudbalera.

Mane je u Salzburgu mnogo napredovao. Ovom darovitom Senegalcu bila su otvorena vrata mnogih klubova, ali njegov potpis osigurala je ekipa Southamptona za koju je igrao dvije sezone i postigao 21 pogodak.

Sadio i Jurgen

Mane uživa veliko povjerenje Jurgena Kloppa s kojim je osvojio Ligu prvaka te ove godine jure ka tituli prvaka Engleske koju Liverpool čeka nevjerovatnih 30 godina.

Zvijezda Liverpoola nesebično pomaže ljudima. Iako od fudbala mnogo zarađuje, ne ponaša se kao zvijezda i živi veoma skromno. Senegalac ne zaboravlja teško djetinjstvo.

Sadio Mane

– Šta će meni 10 Ferrarija, dijamantski satovi i dva aviona? Zar nije važnije šta ću učiniti za svoje ljude? Gladovao sam, radio na polju, preživio teška vremena. Igrao sam bos i nisam išao u školu. Danas mogu pomoći svojim ljudima – rekao je Sadio Mane kada su ga pitali zašto ne živi luksuzno kao ostale zvijezde Premijer lige.

Skola u izgradnji, Bambali

Dobrovoljno je izgradio bolnicu u Senegalu, te stadion i školu u svom rodnom selu. Osim toga mjesečno donira 70 eura svakom stanovniku kako bi popravili svoj skromni budžet.

Izvor: agencije