Skip to content

Obustavljena istraga protiv Dodika u vezi afere ‘Ikona’! Nema dokaza da je ukradena i ne pripada nacionalnom kulturnom nasljeđu Ukrajine

Tužilaštvo BiH je donijelo odluku o neprovođenju istrage u predmetu “Ikona” u vezi sa ikonom Svetog Nikole koju je Milorad Dodik poklonio šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu, saznaje Radiosarajevo.ba.

Bila je sredina decembra 2020. godine kada je tadašnji član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poklonio pozlaćenu ikonu Sergeju Lavrovu za koju su ukrajinske vlasti tvrdile da je ukradena. Nakon brojnih medijskih natpisa i osuda koje su stigle sa svih strana, državno Tužilaštvo je i službeno otvorilo istragu.

Danas, skoro tri godine poslije, kako je potvrđeno za portal Radiosarajevo.ba iz Tužilaštva BiH, po dopisu iz Ukrajine, istraga je obustavljena, a ovo je razlog:

“U navedenom predmetu, Tužilaštvo BiH je od Generalnog tužilaštva Ukrajine, dobilo odgovor po zamolnici za Međunarodnu pravnu pomoć u kojem se navodi da se navedena ikona ne nalazi u Državnom registru nacionalne kulturne baštine, te da nisu pronađeni dokazi koji bi ukazivali da je navedeno umjetničko djelo nezakonito premješteno, nisu pronađeni dokazi da je ukradeno sa teritorije Ukrajine i da ima izuzetnu umjetničku vrijednost, niti da pripada nacionalnom kulturnom nasljeđu Ukrajine i da je nacionalna vrijednost, nakon čega su istražitelji u Ukrajini zatvorili navedeni postupak.

Podsjećamo, afera “Ikona” pojavila se sredinom decembra 2020. godine, nakon što je Dodik ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu poklonio 300 godina staru pozlaćenu ikonu. Ukrajinske vlasti su potom saopštile da je ikona iz Luganska i da je odatle ukradena.

Lavrov je 24. decembra 2021. godine vratio ikonu ambasadi Bosne i Hercegovine u Moskvi, insistirajući da se tačno utvrdi ko je zakoniti vlasnik ikone, a iz Ukrajine je stigao zahtjev da se o tome u Bosni i Hercegovini provede istraga.

Ukrajinski ambasador za Bosnu i Hercegovinu Vasilij Kirilič tim se povodom u Sarajevu sastao s tadašnjom glavnom tužiteljicom Gordanom Tadić, a nakon toga je državno Tužilaštvo i službeno otvorilo istragu.