Skip to content

IMALA JE 11 GODINA KAD JE TITU PJEVALA ZA ROĐENDAN: Nakon toga je NJEN tata dobio prekomandu i stan u Beogradu

Snežana Đurišić je rođena 6. juna 1959. godine u Gornjem Milanovcu. Djetinjstvo je provela u Kraljevu sa željom da joj muzika bude suština života. Kada je sa devet godina snimila prvu ploču, njenom ocu Milanu i majci Dari bilo je jasno da imaju dijete koje silno želi da uspije.

Foto: Privatna arhiva: Kurir

Đurišićka, prisjećajući se svojih početaka, uz spominjanje Silvane Armenulić ( Zilha Bajraktarević), koja joj je bila podrška, te Radmile Trifunović iz Radio Beograda, posebno poglavlje u svojoj biografiji posvećuje Josipu Brozu Titu. Kaže, on je kao pionirku primijetio i sve njene želje ispunio:

Ja sam živjela u Kraljevu, ali sam imala sreću da me kao mladu i talentovanu pionirku pozovu da pjevam zajedno sa Zoranom Lekovićem na Titovom rođendanu u Domu omladine. Zajedno sam s Titom sjekla rođendansku tortu. U razgovoru me je pitao šta bih voljela da budem kad porastem. Ja sam odgovorila da bih voljela da budem pjevačica i da bih voljela da upišem srednju muzičku, ali da neću moći zato što te škole nema u Kraljevu.

Tito me onda priupita gdje mi tata radi, i ja mu sve to ispričam, rekla sam čak i broj vojne pošte u kojoj je tata radio. To je bio maj, a mi smo već u septembru živjeli u Beogradu. Dakle, poslije samo mjesec dana tata je dobio prekomandu, a godinu dana kasnije i stan. Meni je tata poslije pričao da su samo došli i rekli: ‘Đurišiću, pakuj se, seliš se u Beograd.’

Napunila sam dvanaest godina i preselila se s mamom, tatom i četiri godine mlađom sestrom Mirom u Beograd. Tolika čast i takvo ushićenje i ponos koji sam osjetila tada, sa samo 11 godina, teško da to sada mogu opisati bilo kome iz mlađe generacije. Tito je zapravo i indirektno odgovoran i zaslužan za moje školovanje u Beogradu, jer mi je u doslovnom smislu riječi ispunio želju, tako što je prekomandovao mog oca u prijestolnicu.

– Ne bih rekla da sam bila Titova miljenica, ali pažnja koju mi je posvetio me je usmjerila ka mojoj karijeri, zbog čega to smatram izuzetno značajnim događajem u svom životu.

Kasnije sam još jednom srela Tita na Brionima. Već sam bila udata, a te 1977. bili smo u Budvi na moru. Pozvali su me da dođem na Brione zbog nastupa, a ja sam to iskoristila da mu priđem, i sjetio me se. Pitao me je da li sam završila srednju školu, popila sam sok i rastali smo se – sjeća se pjevačica za Kurir.

Beogradski Dom sindikata 1971. godine. Snežana ( lijevo) pored Silvane Armenulić

– Sudbina je htjela da mi dolaskom u Beograd prva podrška na estradi bude Silvana – kazala je Snežana.