Skip to content

‘IMAMO RAZLOGA TRAŽITI VIŠE oružja i učinkovitije opreme’, tvrdi ukrajinski stručnjak

‘Nakon pada projektila u Poljskoj, Ukrajina ima sve razloge od zapadnih saveznika tražiti više oružja i učinkovitiju opremu za protuzračnu obranu, a na Zapadu postoji konsenzus da se Ukrajini pomogne,’ rekao je za Suspilno, Serhiy Kuzan, šef ukrajinskog Centra za sigurnost i suradnju.

Što se tiče rezultata sastanka Ramstein-7, stručnjak je primijetio da se ne može reći da se “povećava pomoć u nomenklaturi oružja”, ali zapadni partneri sustavnije pomažu već tim oružjem, čija je isporuka već odobrena i kojim je ukrajinska vojska već ovladala.

Ukrajina sada treba dodatno streljivo, održavanje, popravak i svu infrastrukturu vezanu uz korištenje tog oružja. Dakle, tu vidimo opremu za protuzračnu obranu, dodatne lansere, streljivo za opremu protuzračne obrane i srednjeg i kratkog dometa. To će biti korisno za zaštitu naših strateških objekata i za korištenje na prvoj liniji”, istaknuo je Kuzan.

Prema njegovim riječima, ukrajinska vojska učinkovito obara ruske projektile i prije nego što ulete duboko u teritorij Ukrajine.

“Odnosno, naš sustav protuzračne obrane bit će duboko ešaloniran, a svaki takav lanser, svaki radar je jačanje same strukture i arhitekture naših snaga protuzračne obrane”, rekao je stručnjak.

Kuzan je naglasio da nakon pada projektila u Poljskoj Ukrajina ima sve razloge zahtijevati više oružja i učinkovitiju opremu protuzračne obrane.

Zapravo, Ukrajina je ovim incidentom potvrdila da ne štitimo samo svoje nebo, nego i nebo zemalja članica NATO-a. A da projektili ne bi padali na susjedne države, potrebni su nam ti sustavi koji nam neće dopustiti ni let iznad teritorije naše zemlje, ali će biti oboren zapravo na prilazima”, rekao je.

Prema riječima stručnjaka, u zapadnim društvima postoji konsenzus o pomoći Ukrajini.

STRUČNJAK je, poput ukrajinskog predsjednika, summit G20 nazvao summit G19.

“Posebno ovaj raketni napad tijekom summita G19, kada je Rusija zapravo izazvala sve civilizirane zemlje. Argumenti da mu odgovorimo su jačanje naših sustava protuzračne obrane i našeg obrambenog kompleksa općenito”, zaključio je.

PROČITAJTE JOŠ… NOVI VAL raketnih napada nad Ukrajinom

PROČITAJTE JOŠ… NEMA VIŠE NOVCA ZA UKRAJINU! Pozivam na reviziju svakog penija koji je poslan u Ukrajinu, kaže USA kongresmenka (VIDEO)