Skip to content

Imamo rješenje da se vrati plamen na Vracama. Koštat će 36 umjesto 130 hiljada godišnje, kaže gradonačelnica Sarajeva

Nakon što je prethodni ministar komunalne privrede Kantona Sarajevo raskinuo ugovor o distribuciji plina za spomenik na Vracama, uslijedile su brojne kritike i mišljenja.

Plamen koji je tamo gorio isključen je zbog enormnih troškova a resorni kantonalni ministar Almir Bečarević je ranije za N1 kazao da je taj plamen godišnje koštao više od 130 hiljada KM i da za njega u budžetu nema para.

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić za N1 je potvrdila da o ovome spomeniku niko ne vodi računa niti je nadležan za njega, te je kazala da je pronađeno rješenje:

Došli smo do zaključka da je moguće gorionik zamijeniti, i da će troškovi biti ne 130.000 nego 36.000 KM godišnje. Toliki su troškovi za održavanje plamena Vječne vatre. Poslala sam zahtjev nadležnim institucijama za saglasnosti, i čim ih dobijemo, krećemo u radove. Načelnicima i nadležnom ministarstvu poslala sam prijedlog da podijelimo troskove plina kada vatra bude ponovo upaljena, kazala je Karić.

Antifašizam i tekovine koje on nosi baštinimo i danas s tim da na djelima se nismo pokazali. To pokazuje primjer Spomen parka Vraca onima koji su izgubili živote u toj borbi. Ona je za N1 potvrdila da za ovaj park niko nije nadležan baš kao što je to jučer rekao ministar Bečarević

Lokacija puna smeća i išarana grafitima

Trenutno niko ne upravlja parkom, Grad Sarajevo godišnje učestvuje u košenju i održavanju parka, ali to nije dovoljno. Smatram da je Fond memorijala Kantona Sarajevo institucija koja je najpozvanija da preuzme brigu oko spomen parka, objasnila je za N1 gradonačelnica Karić.

Ekipa N1 jučer je bila na ovome lokalitetu i uvjerila se da briga o ovome spomeniku ne postoji jer je pun smeća i išaran grafitima.

Nakon posljednjeg rata to je zapuštena lokacija koja ne postoji na turističkim mapama i čini se da je sve što joj je preostalo… zaborav.

A kome je posvećen ovaj prelijepi ali zapušteni park pogledajte u videu: