Skip to content

In memoriam / Preminuo Đorđe Balašević

Srpski mediji javljaju kako je preminuo poznati glazbenik Đorđe Balašević.

Čuveni kantautor preminuo je danas u 68. godini. Balašević je preminuo u Kliničkom centru Vojvodina gdje je boravio zbog kοmplikacija kovida, prenijela je Radio-televizija Srbije.

Podsjetimo, Balašević je prije tri dana primljen na kliniku gdje se oporavljao od upale pluća.

Prije nekoliko dana izvor blizak obitelji otkrio je da se kantautor osjeća dobro i da se šali s medicinarima.

Nažalost, stanje mu se pοgοršalo te je preminuo.

Đorđe Balašević rođen je 11. svibnja 1953. godine u Novom Sadu. U srednjoj školi htio je postati nogometaš, no ipak je prevladala ljubav prema glazbi.

Nakon što je prekinuo studij zemljopisa, priključio se grupi “Žetva” iz Novog Sada i s njima snimio singl “U razdeljak te ljubim” koji je postao jako uspješan i prodan u čak 180.000 primjeraka. 1979. godine osvaja prvo mjesto na Splitskom festivalu s pjesmom “Panonski mornar” i tada zapravo počinje Balaševićevo razdoblje.

Sa skupinom “Rani mraz” izveo je dvije iznimno popularne pjesme “Priča o Vasi Ladačkom” i “Život je more”. 1982. godine napušta skupinu “Rani mraz” i počinje samostalnu pjevačku karijeru.

Izdao je 12 samostalnih studijskih albuma te još sedam kompilacija najvećih hitova, a obožavale su ga tisuće ljudi diljem bivše države. Uspjeh Đoletovih pjesama skriva se upravo u iskrenim tekstovima prepunim emocija s kojima se mnogi mogu poistovjetiti.

Bio je u sretnom braku sa suprugom Oliverom kojoj je posvetio i mnoge pjesme, a imali su troje djece: sina Aleksu te kćeri Jovanu i Jelenu.

Sidebar