Skip to content

In memoriam / Preminuo Mustafa Nadarević

Musatafa Nadarević poznati bh. glumac preminuo je nakon duge borbe sa teškom bolešću u 77. godini

Ovu tužnu vijest potvrdio je glumac Moamer Kasumović na svom Facebook profilu, kao i za portal Radiosarajevo.ba.

Zbogom dragi moj Muice. 💔

Posted by Moamer Kasumović on Sunday, 22 November 2020

Dijagnosticirana mu je bio karcinom pluća, nedavno je otpušten iz bοlnice i bio je u kući u Zagrebu, a kako su pisali mediji nije izlazio iz kuće zbog epidemiološke situacije.

Pojedini mediji su sahranili velikog glumca prije nekoliko mjeseci kada mu se pogoršalo stanje. Tada se i Nadarević oglasio i poručio:

– U bolnici sam još. Razumijete me, nadam se, da ne mogu duže razgovarati. Hvala vam što se interesujete za moje zdravstveno stanje – rekao je Nadarević.

Ipak, naš dragi Mustafa je izgubio bitku.

Mustafa Nadarević rođen je u Banjoj Luci 1943. godine za vrijeme NDH. Zbog bombardiranja grada, zajedno s obitelji, seli u Zagreb. U Zagrebu je pohađao prvi razred osnovne škole, zatim seli u Bosanski Novi gdje ostaje sedam godina, a potom seli u Rijeku.Gimnaziju je završio u Rijeci.

Prve glumačke korake napravio je u kazališnoj grupi “Viktora Cara Emina”. Na studij odlazi u Zagreb te je diplomirao na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu. Kazališnu karijeru započeo je u Zagrebačkom kazalištu mladih. Od 1969. do 2018. godine, član je Drame Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu. Gostuje u HNK “Ivan pl. Zajc” u Rijeci, HNK u Splitu i na Dubrovačkim ljetnim igrama.

Ostvaruje značajne uloge u domaćem (Bodgan u Hvarkinji, Pomet u Dundu Maroju, Miletić u Ostavci, Leone u Gospodi Glembajevima i drugim) i stranom repertoaru (Lorenzacco u Lorenzaccio, Cyrano u Cyranou de Bergeracu, Figaro u Figaro se ženi i Figaro se rastaje, M.P. Murphy u Letu iznad kukavičjeg gnijezda).

Ostvario cijeli niz uloga u tv-filmovima i serijama, a na filmu se posebice proslavio ulogom ujaka u Ocu na službenom putu E. Kusturice, te ulogama u filmovima Miris dunja M. Idrizovića, Već viđeno G. Markovića, Glembajevi A. Vrdoljaka, Praznik u Sarajevu B. Filipovića, Gluvi barut B. Čengića, Savršenom krugu A. Kenovića i drugim.

Na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu predavao je dvije godine, a na sarajevskoj jedan semestar.

Sidebar