Skip to content

In memoriam / Preminuo Pero Gudelj

Osnivač “Fisa” Pero Gudelj preminuo je danas u Vitezu.

Posljednjih mjeseci znalo se da je Gudelj bolestan, a liječio se u Austriji i Bosni i Hercegovini.

Bio je jedan od vlasnika trgovačkog lanca Fis Vitez, jedne od najvećih kompanija u BiH, a preminuo je u 65. godini života.

Ova tužna vijest objavljena je i na web stranici Fisa. Posljednji pozdrav, sućut ili zahvalu možete poslati OVDJE/eosmrtnice.ba

Pero gudelj

Pero je bio jedan od najkrupnijih poduzetnika u Bosni i Hercegovini, Pero Gudelj se rodio kao šesto dijete u skromnoj radničkoj porodici u seocetu osam kilometara udaljenom od Viteza, u Gornjoj Večerskoj koja je onomad brojila oko 350 stanovnika, a danas ih ima dvjesto.

Zato se i ugasila osnovna škola, to jest ne postoje više ona prva četiri razreda koja je mali Pero pohađao. U više razrede pješačio je pak osam kilometara makadamom u Vitez, kao i u Srednju kemijsku školu u istom gradiću.

Pero Gudelj

– Nije onda bilo auta, autobusa, niti kombija. Čak ni asfalta! Išao sam i po suncu i po snijegu pješke drumom jer nije bilo druge. Ali više od toga mučila me glad i sramota; moji nisu bili imućni, nisu mi mogli dati novac za sendvič, kiflu, ćevap ko drugoj djeci u školi njihovi. Samo bi mi majka zamotala komad pite u novinski papir, a mene bi bilo stid to jesti – povjeravao je Gudelj tjeskobe svojega djetinjeg vremena.

U prošlogodišnjem intervjuu za Slobodnu Dalmaciju, na pitanje gdje se vidi za, primjerice, desetak godina Gudelj je odgovorio kao iz topa:

– Vidim se u novom biznisu i u novom braku. Ako Bog da – poručio je tada 64-godišnji Pero Gudelj, dobrodušni “kapitalac”