Skip to content

INAT: Kako bi vlastitom bratu zaklonio pogled na more napravio je najužu zgradu u Bejrutu

TANKA KUĆA U BEJRUTU, sagrađena 1954., najbolji je prikaz koliko duboko može ići iritacija između braće.

“Al Ba’sa” na arapskom znači ‘zamjerka’ i naziv je najtanje zgrade u Bejrutu, na najužem dijelu je široka samo 60 centimetara, a na najširem oko četiri metara. Nalazi se u blizini starog svetionika u Manari.

Al Ba’sa

Kako priča kaže, dva brata su naslijedila zemlju od svog oca, a spor je bio dodatno kompliciran činjenicom da je jedan dio posjeda tijekom godina bio odrezan raznim komunalnim infrastrukturnim projektima, a jedan dio je pretvoren u cestovnu infrastrukturu ostavljajući tu parcelu malenom i nekako čudnog oblika.

Jednom bratu je pripao minijaturni komad zemlje čudnih dimenzija na kome se ništa nije moglo pošteno izgraditi, a drugom je pripao atraktivan dio s pogledom na Mediteran.

Prvi brat je iz inata sagradio tanku zgradu visoku 14 metara, koja zaklanja pogled na Sredozemno more, pa samim tim umanjuje vrijednost zemlje drugog brata.

No, unatoč svojoj maloj veličini, zgrada je bila useljiva i ima sobe, kuhinju, ogromne prozore za sunce i, naravno, pogled na more. Iako izgleda kao zid s terasom, ima po dva stana na svakom spratu.

Al Ba’sa

Ne zna se tko je sada vlasnik zgrade. Zgrada je tijekom rata služila kao bordel, a u prošlosti je bila dom brojnim izbjeglicama.

Al Ba’sa je i dalje zaštićena od rušenja zbog zakona koji zabranjuje nove objekte na mjestu jer je površina parcele zgrade manja od dopuštene za izgradnju.

Sada je to jedna od najcjenjenijih nekretnina u gradu, a Sandra Rishani, arhitektica i urbanistica koja je istraživala njezinu izvanrednu povijest, kaže da je zgrada “počast neuspjehu planera da shvate učinke svojih makro- velikih intervencija u društveno-političkim, ekonomskim i izgrađenim mjestima.”

“Samo će vrijeme pokazati što će biti s njom”, zaključila je Sandra.

INAT KUĆA U SARAJEVU

Mnogo je “inat kuća” izgrađeno u svijetu kako bi iritirali susjede, rodbinu ili bilo koju stranu koja ima udjele u zemljištu. Na našim prostorima je poznata sarajevska “inat kuća”.

U cilju izgradnje objekta Gradske vijećnice 1892.-1894. godine, kada je Austro-Ugarska vladala Sarajevom u Bosni i Hercegovini, bilo je neophodno srušiti dva hana i jednu privatnu kuću.

Baš na tom prostoru, do danas poznatom kao Mustaj-pašin mejdan, austrougarskoj vladi zasmetala je jedna kuća koja se nalazila tik uz Šeher-ćehajinu ćupriju i tada već gotovo završenu Vijećnicu, pa su tražili da je otkupe, kao i druge objekte u blizini.

Kada su se vlasniku ove kuće, starom Benderiji, obratili za kupovinu, on je to žustro odbio. Čak su mu nudili znatno više nego što vrijedi, ali on nikako nije želio prodati kuću.

Tada se u slučaj upetljao i ministar finansija Benjamin Kallay i jedino što se uspio s vlasnikom dogovoriti bilo je da se kuća, ćerpič po ćerpič, prenese na drugu obalu Miljacke, te da mu se da i kesa dukata.

INAT KUĆA U SARAJEVU / FOTO: Pudelek (Marcin Szala), CC BY-SA 3.0, Wikimedia

Prenošenje ove kuće bila je atrakcija za Sarajlije, a inat (princip) starog Benderije postao je tako legendaran da se ova kuća do danas naziva Inat kuća. Danas je u njoj je smješten nacionalni restoran, a kuća je zaštićeno kulturno-istorijsko naslijeđe.