Skip to content

Indijski uvoz iz Rusije porastao za gotovo 400%

Čini se da Indija povlači diplomatski oštri čin između Washingtona i Moskve jer podaci Ministarstva trgovine pokazuju da je uvoz iz Rusije porastao za gotovo 400%, potaknut kupnjom sirove nafte po sniženim cijenama, piše Nikkei Asia.

Ukupna vrijednost ruskog uvoza dosegla je 37,31 milijardu dolara, u odnosu na 7,71 milijardi dolara u istom razdoblju prošle godine, pokazuju posljednji podaci o trgovini objavljeni u srijedu. To znači rast od 384%, pri čemu je Rusija činila 6,2% udjela u ukupnom uvozu južnoazijske zemlje tijekom tog razdoblja.

“Sa sukobom između Rusije i Ukrajine i kasnijim sankcijama koje je predvodio Zapad Moskvi uzrokujući globalne poremećaje, Indija je kupila “puno sirove nafte, pretvorila je u rafinirane naftne proizvode i prodala“, rekao je ministar trgovine Sunil Barthwal.

Kao rezultat toga, izvoz naftnih derivata iz New Delhija također je značajno skočio.

Ali Washington je, usprkos svom čvrstom protivljenju Rusiji, signalizirao da mu “odgovara pristup” koji Indija ima prema ruskoj nafti, navodi publikacija.

“Želim biti jasna da ne želimo sankcionirati Indiju, a naše partnerstvo s Indijom jedan je od naših najposljedičnijih odnosa”, rekla je Karen Donfried, pomoćnica državnog tajnika za europska i euroazijska pitanja, tijekom telekonferencije s medijima 8. februara.

Iako je govorila prije nego što su izašle nove brojke o trgovini, podaci koje je Reuters objavio u januaru pokazali su sličan porast uvoza.

Sanjay Kumar Pandey, profesor ruskih, srednjoazijskih i istočnoeuropskih studija na Sveučilištu Jawaharlal Nehru sa sjedištem u New Delhiju, objasnio je zašto misli da su SAD poduzele ovaj naizgled blagi dodir.

“Oni možda razumiju da će se Rusija, ako Indija odbaci Rusiju, još više [približiti] Kini, a to je nešto što nije u interesu niti Indije, a možda čak ni SAD-a”, rekao je.

Indija je, zajedno s Kinom, postala najveći kupac povoljne sirove nafte iz Rusije.