Skip to content

Indonezija želi zabraniti zajednički život prije braka i vrijeđanje državnih institucija. I to nije sve…

Indonezija je najmnogoljudnija muslimanska zemlja na svijetu, ali ima liberalnije zakone od mnogih muslimanskih zemalja na Bliskom istoku.

Indonezija, koja je nedavno bila domaćin sastanka G20, planira zabraniti zajednički život prije braka i vrijeđanje predsjednika ili državnih institucija.

Parlament također želi usvojiti verziju kojom se spοlni odnos izvan braka kažnjava zatvorskom kaznom do jedne godine.

Prema novinskoj agenciji Reuters, novi kazneni zakon trebao bi biti usvojen sredinom prosinca.

“Ponosni smo što imamo kazneni zakon koji odražava indonezijske vrijednosti”, rekao je zamjenik indonezijskog ministra pravosuđa Edward Omar Sharif Hiariej.

Stroža pravila u vezi s izvanbračnim odnosom već se primjenjuju u pokrajini Aceh. Aceh je jedina pokrajina u kojoj vrijedi šerijat, odnosno strogi islamski zakon.

Samo nekoliko tjedana nakon što je Indonezija predsjedala uspješnim sastankom Grupe 20 (G20) na kojem je njezina pozicija podignuta na globalnoj sceni, predstavnici poslovnog sektora kažu da nacrt zakona šalje pogrešnu poruku o najvećem gospodarstvu jugoistočne Azije.

“Za poslovni sektor, provedba ovog običajnog prava stvorit će pravnu nesigurnost i natjerati ulagače da ponovno razmotre ulaganje u Indoneziju”, rekao je Shinta Widjaja Sukamdani, zamjenik predsjednika Indonezijske udruge poslodavaca (APINDO).

Klauzule koje se odnose na moral, dodao je, “nanijele bi više štete nego koristi”, posebno za tvrtke koje se bave sektorima turizma i ugostiteljstva.