Skip to content

Irak poručio Švedskoj da će prekinuti veze ako ponovo zapale Kur'an; Zapaljeno švedsko veleposlanstvo u Bagdadu

U glavnom gradu Iraka, Bagdadu, 20. jula ujutro stotine demonstranata upale su na teritorij švedskog veleposlanstva, koje su kasnije zapalili, javlja Reuters.

Kako navodi agencija, nitko od zaposlenika diplomatske agencije nije ozlijeđen. Međutim, za sada nije poznato je li netko bio u zgradi tijekom napada. Novinari napominju da su prosvjed organizirali pristaše šiitskog iračkog sveštenika Muqtada al-Sadra.

Irak je rekao Švedskoj da će prekinuti diplomatske odnose ako se Kur'an ponovno spali, nakon što su stotine ljudi upale u švedsko veleposlanstvo u Bagdadu i zapalile ga .

Napad na veleposlanstvo bio je reakcija na to što je Švedska planirala danas, 20. jula, održati akciju spaljivanja Kur'ana u blizini iračkog veleposlanstva u Stockholmu, objašnjava Reuters.

Švedski ministar vanjskih poslova Tobias Billstrom rekao je da je osoblje veleposlanstva sigurno, ali da iračke vlasti nisu ispunile svoju odgovornost da zaštite veleposlanstvo u skladu s Bečkom konvencijom.

Iračka vlada oštro je osudila paljenje švedskog veleposlanstva, navodi se u priopćenju ureda iračkog premijera Mohammeda Shia Al-Sudanija koji je to proglasio sigurnosnim propustom i obećao zaštitu diplomatskih misija.

Ali Bagdad je također “obavijestio švedsku vladu… da bi bilo kakvo ponavljanje incidenta koji uključuje spaljivanje Časnog Kur'ana na švedskom tlu zahtijevalo prekid diplomatskih odnosa”, stoji u priopćenju.

U Pakistanu je također bilo prosvjeda, gdje je premijer te zemlje pozvao stanovnike da pokažu svoje nezadovoljstvo

Švedska policija je odobrila prijavu za javno okupljanje ispred iračkog veleposlanstva u Stockholmu u četvrtak. U policiji kažu da su imali “dobar dijalog” sa svim uključenima i da su dobro pripremljeni. U aplikaciji stoji da žele spaliti Kuran i iračku zastavu, javlja švedski TV4.

U januaru 2023. Kuran je spaljen u Švedskoj, što je dovelo do višetjednih prosvjeda muslimanske zajednice, poziva na bojkot švedske robe i dodatnog usporavanja kandidature zemlje za članstvo u NATO-u.

Nekoliko mjeseci kasnije ponovila se priča o spaljivanju Kur'ana u blizini centralne džamije u Stockholmu. Čovjeka koji je to učinio policija je optužila za agitiranje protiv etničke ili nacionalne skupine.

Takvi postupci značajno pogoršavaju odnose Turske i Švedske. Ankara je u više navrata izrazila svoje ogorčenje po ovom pitanju. Istodobno, Stockholm navodi da je sloboda govora čvrsto ugrađena u švedski ustav. Ankara također optužuje Stockholm za potporu Kurdima, koji su zabranjeni u Turskoj, te zahtijeva izručenje više od 130 osumnjičenih.

U junu 2023. Švedska je promijenila svoje antiterorističko zakonodavstvo, ali nije bilo jamstva da će to uvjeriti Tursku da dopusti zemlji da se pridruži NATO-u.

Dana 10. jula, glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg objavio je da je turski predsjednik Recep Erdogan pristao podržati kandidaturu Švedske za pridruživanje Savezu.