Skip to content

IRAN će uskoro početi kupovati ruski plin

Iran će, u okviru sporazuma između Gazproma i Iranske nacionalne naftne kompanije, uskoro početi kupovati plin od Rusije za svoje potrebe i razmjenjivati ​​isporuke drugim zemljama. Detalje ugovora javlja novinska agencija Fars pozivajući se na izvješće iranskog ministarstva nafte.

Gazprom i Iranska nacionalna naftna kompanija u srpnju su potpisali memorandum o razumijevanju o strateškoj suradnji vrijedan 40 milijardi dolara. Tvrtke su namjeravale istražiti mogućnosti suradnje u razvoju nalazišta u Islamskoj Republici, provedbi LNG projekata i izgradnji plinovoda.

Prema pisanju agencije, Iran, u okviru ovog sporazuma, planira uskoro početi kupovati devet milijuna kubičnih metara plina od Rusije isporukama preko Azerbajdžana.

Istodobno se planira kupovati šest milijuna prostornih metara plina dnevno za Iran za zamjenske isporuke u obliku LNG-a drugim zemljama južno od Irana.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen ranije je predložila uvođenje gornje granice cijena ruskog plina. Glasnogovornik ruskog predsjednika Dmitrij Peskov istaknuo je da će Gazprom , nakon što je Europa odbila ruski plin, aktivno tražiti alternativne kupce.

Foto: Fars