Skip to content

Iran je predstavio svoju novu raketu dometa do 2000 kilometara, otpornu na elektroničko ratovanje

• Iran je u četvrtak uspješno testirao balistički projektil s potencijalnim dometom od 2000 km, objavili su državni mediji, dva dana nakon što je zapovjednik izraelskih oružanih snaga iznio mogućnost “akcije” protiv Teherana zbog njegova nuklearnog programa.

Iran, koji ima jedan od najvećih raketnih programa na Bliskom istoku, kaže da njegovo oružje može dosegnuti baze najvećih neprijatelja, Izraela i Sjedinjenih Država u regiji, piše Alarabiya.

Unatoč protivljenju SAD-a i Europe, Islamska Republika je rekla da će dalje razvijati svoj “obrambeni” raketni program.

Državna TV emitirala je nekoliko sekundi snimke, kako su kazali, lansiranje nadograđene verzije iranske balističke rakete Khorramshahr 4 s dometom od 2000 km, sposobnom nositi bojevu glavu od 1500 kg.

“Izvanredne značajke projektila Kheibar domaće proizvodnje uključuju brzu pripremu i vrijeme lansiranja, što ga čini taktičkim oružjem uz strateško”, rečeno je.

Ne treba mu rad sustava za navođenje i kontrolu u atmosferi, što bi ga, prema riječima programera, trebalo učiniti potpuno imunim na napade elektroničkog ratovanja.

Jedna od ključnih karakteristika ove iranske rakete je njena sposobnost da izbjegne radarsku detekciju i probije neprijateljsku protuzračnu obranu.