Skip to content

Iran može napraviti fisijski materijal za nuklearnu bombu ‘za oko 12 dana’ – američki dužnosnik

Iran bi mogao proizvesti dovoljno fisija za jednu nuklearnu bombu u “otprilike 12 dana“, rekao je u utorak visoki dužnosnik američkog ministarstva obrane, što je pad od procijenjene godine dana koliko je trebalo dok je Iranski nuklearni sporazum iz 2015. bio na snazi, piše Reuters.

Zamjenik ministra obrane za politiku Colin Kahl dao je komentar na saslušanju u Zastupničkom domu kada ga je republikanski zastupnik pritisnuo zašto je Bidenova administracija nastojala oživjeti dogovor, Zajednički sveobuhvatni plan akcije (JCPOA).

Zato što je nuklearni napredak Irana otkako smo napustili JCPOA bio izvanredan. Godine 2018., kada je prethodna administracija odlučila napustiti JCPOA, Iranu bi trebalo oko 12 mjeseci da proizvede fisijski materijal u vrijednosti jedne bombe. Sada bi trebalo oko 12 dana“, rekao je zastupnicima Kahl, treći po rangu dužnosnik Ministarstva obrane.

“I stoga mislim da još uvijek postoji mišljenje da je to bolje od ostalih opcija, ako biste mogli diplomatski riješiti ovo pitanje i vratiti ograničenja na njihov nuklearni program. Ali trenutno je JCPOA na ledu”, dodao je Kahl.

Američki dužnosnici više su puta procijenili vrijeme proboja Irana – koliko bi mu trebalo da nabavi fisijski materijal za jednu bombu ako bi to odlučio – u tjednima, ali nisu bili tako precizni kao što je bio Kahl.

Iako američki dužnosnici kažu da se Iran približio proizvodnji fisijskog materijala, oni ne vjeruju da je ovladao tehnologijom za stvarnu izradu bombe. Prema sporazumu iz 2015., koji je tadašnji američki predsjednik Donald Trump napustio 2018., Iran je obuzdao svoj nuklearni program u zamjenu za oslobađanje od ekonomskih sankcija.

Trump je ponovo uveo američke sankcije Iranu, što je navelo Teheran da nastavi s prethodno zabranjenim nuklearnim radom i oživjelo strahove SAD-a, Europe i Izraela da bi Iran mogao tražiti atomsku bombu. Iran poriče bilo kakvu takvu ambiciju.

Bidenova administracija je pokušala, ali nije uspjela oživjeti pakt u posljednje dvije godine.