Skip to content

Iran pogubio britansko-iranskog državljanina pod optužbom za špijunažu

Iran je pogubio britansko-iranskog državljanina koji je nekoć bio zamjenik njegova ministra obrane, priopćilo je njegovo pravosuđe, oglušivši se na pozive Londona i Washingtona da se pusti na slobodu nakon što mu je izrečena smrtna kazna zbog optužbi za špijuniranje za Britaniju, o tome izvještava Reuters.

Iran je danas, 14. januara, objavio pogubljenje 61-godišnjeg Alireze Akbarija, državljanina Velike Britanije i Irana, koji je prethodno obnašao dužnost zamjenika ministra u iranskom Ministarstvu obrane.

Poznato je da je Akbari priveden 2019. godine. Bio je optužen za kοrupciju i špijunažu za britansku obavještajnu službu.

Jučer, 13. januara, britanski ministar vanjskih poslova James Cleverley rekao je da Iran ne bi trebao izvršiti kaznu, ali je već 14. januara iranska pravosudna agencija Mizan rekla da je Akbari pogubljen.

Britanija je rekla da je slučaj protiv bivšeg zamjenika ministra obrane politički motiviran, a premijer Rishi Sunak rekao je da je šokiran pogubljenjem te da je to “bezosjećajan i kukavički čin barbarskog režima”.

 

Ujedinjeno Kraljevstvo je nakon toga uvelo sankcije iranskom državnom odvjetniku Mohammadu Jafaru Montazeriju.

“Montazeri je jedna od najmoćnijih osoba u iranskom pravosudnom sustavu i odgovoran je za suđenje i primjenu smrtne kazne. Današnje izricanje sankcija protiv njega naglašava naše zgražanje nad pogubljenjem Alireze Akbarija i našu predanost da režim pozovemo na odgovornost zbog užasnih kršenja ljudskih prava,” – stoji u priopćenju britanske vlade.

Kako piše Reuters, Akbarijevo pogubljenje će intenzivirati dugo zategnute odnose Irana sa Zapadom, koji su se dodatno pogoršali nakon što su razgovori o oživljavanju nuklearnog sporazuma “zapali u mrtvu tačku”, a Iran se obračunao s prosvjednicima.